Spanska Paprika - Pimentón

Paprika, eller pimenton, är en av de viktigaste ingredienserna i spansk matlagning . Den används i allt från chorizo ​​korv och lomo till chilindron såser och ströts ovanpå bläckfisk och till och med stekt ägg! Det finns flera typer av paprika - söt, kryddig, rökt eller en kombination.

Var kommer spansk paprika eller pimenton från?

Paprika är gjord av mark, torkade röda chili peppar ursprungligen från Amerika.

Så viktigt är paprika till spansk matlagning och så krävande är spanska av kvalitetspaprika att det finns ursprungsbeteckningar (DO) för paprika. En av DO ligger i Murcia, en provins på den sydöstra kusten av Spanien, mellan Almeria och Alicante. Den andra och mer kända är La Vera, som ligger i Cáceres, Extremadura, sydväst om Madrid. Båda dessa områden är varma och torra på sommaren, vilket gör dem perfekta för att odla paprika.

Det sägs att Christopher Columbus tog med paprika tillbaka till Spanien under sin andra resa och serverade den till Ferdinand och Isabella i Extremadura och trots att det var lite varmt och kryddigt för kungen och drottningen, klarade monknarna i klostret i Guadalupe det längs till andra bröder och det sprids från Extremadura över hela Spanien.

Vilka typer av spanska paprika?

Det finns flera olika typer av spansk paprika, gjord av olika typer av paprikor.

Hur görs spansk paprika eller pimenton?

I La Vera planteras pepparfrön i mars och skördas från september till november.

När de är mogna går familjer tillsammans med andra i städerna för att manuellt skörda de små röda paprikorna.

Först sätter pepparna ut för att torka i små torkningshus. Pimentón de la Vera har en tydligt rökig smak som kommer från processen att röka torka paprika med stora mängder ek i torkhusen. Peppar placeras på ställen ovanför elden och bönder vänder pepparna till hands en gång om dagen. Denna torkningsprocess tar ungefär två veckor.

Därefter tas de torkade paprikorna till små paprikafabriker, där stjälkarna och delen av kärnorna avlägsnas. Sedan maldes paprikorna i elverk som har stenhjul. Värme från friktion kan skada paprikans smak och färg, så det är mycket viktigt att slipprocessen görs långsamt. En gång i botten fylls paprika i burkar och säljs. Spansk paprika kommer att hålla i ditt skåp i ca 2 år.

I Murcia är den traditionella metoden för att torka paprikorna att lägga dem ut i solen. Större företag börjar nu bygga rum för att heta luften. Vissa företag steriliserar även pulvret med ånga, så att paprika håller längre.

Recept Använda spanska Paprika eller Pimentón

Som vi sa tidigare används spanska paprika i många rätter i spanska köket.

Tapas

Soppa och sallader

Huvudrätter

Fabada Asturiana - Asturiens bönor och korv - Det här är en typisk och mycket traditionell maträtt från Asturien, gjord med vita bönor, korv, skinka, kött och tomater. Det är en perfekt maträtt för vintern - tillfredsställande och uppvärmning.