Typer av skaldjur som används i spanska köket

Om du någonsin varit i Spanien eller haft en vän från Spanien vet du att spanjorerna har en kärleksaffär med skaldjur. Den spanska längtar efter färsk fisk och skaldjur av alla slag, från torsk till hummer.

Om du slutar tänka på det, är kärleken till skaldjur bara naturlig om du anser att Spanien är omgivet på tre sidor av vatten - Atlanten i väster, Kantabriska havet i norr och Medelhavet i öster .

Så långt tillbaka som romarna byggdes växter för att bevara fisken genom att salta och torka dem.

Nedan är en lista över typiska spanska skaldjur du skulle hitta på en meny eller ätit regelbundet i ett spanskt hushåll .

Hummer eller Bogavante

Bogavante är vad vi brukar tänka på hummer i USA. Det är en stor kräftdjur med stora klor som är fulla av ömt kött. Spiny Hummer som är en havskräftor utan klor kallas langosta i Spanien och har mycket gott kött. De kokas och serveras med sås, eller blandas i en skaldjur risrätt,

Langoustine eller Cigala

Langoustinen eller cigala kallas också norska hummer eller dublinbagrägen. Det är en kräftdjur, men mycket mindre än sin kusin hummer och djuphavsortet. Cigalas är slanka och orangefärgade i färgen och växer upp till 9-10 tum (24 cm) i längd. De finns i Atlanten, liksom i Nordsjön, men är inte vanliga i Medelhavet.

De är mycket mångsidiga och i Spanien är de ofta beredda genom kokning, kokt på en platt grill eller stekt.

Snökrabba eller Centollo

Centollo är en krabba som är populär i norra Spanien och har långa tunna ben och två spines på framsidan för skydd. Dessa krabbor kan ibland väga in på över 8 kg. Dessa kan användas i alla typer av spanska rätter - soufflés, croquetas , krabba kakor eller empanada fyllning .

Blå krabba eller Nécora

Denna lilla krabba blir aldrig mycket större än 4 inches lång, är svår att spricka öppen och har lite kött, men är väldigt gott! Den har en blå nyans och det verkar vara täckt av sammet. Det är en populär krabba i Galicien och kokas ofta bara i havsvatten med ett laurblad .

Krabba eller Buey de Mar

Denna typ av krabba är vad vi i USA tänker på som en krabba - stor med två stora köttiga klor. Det kan sträcka sig från ca 4 inches till 10 inches i längd och kan väga mer än 6 pounds! Den har ett slätt, ovalt skal som täcker kroppen. Den kan beredas genom att koka den och servera med såser, i sallader eller andra rätter. Levern anses särskilt välsmakande.

Räkor eller Gambas, Langostinos, Camarones

Räkor har många namn på spanska och finns i många olika storlekar. Langostinos är förmodligen den största av räkorna som listas här. De kokas ofta och serveras kallt med salsa rosa eller i en vinaigrette sås . Gambas är medelstora räkor som serveras på många olika sätt, de vanligaste som snabbt grillas mycket varmt med salt och citronsaft, även om gambas al ajillo är en mycket populär och välsmakande tapasrätt där räkorna kastas i en hetpanna med olivolja olja , ton vitlök och ett streck av paprika och citronsaft och ätas med bröd.

De mindre kamonerna äts inte lika mycket i Spanien, är svårare att hitta och leda till ett högre pris.

Bläckfisk eller pulpo

Bläckfisk har åtta tentakel och är väldigt tufft om det inte är kokt ordentligt. Beredda en feira , bläckfisken måste pounded väl för att göra det anbud. Sedan kokas det hela och skärs i bitar och kryddat med olivolja, paprika och salt.

Bläckfisk eller Calamar

Calamar kan beredas på flera sätt. Det mest populära sättet är förmodligen att skära dem i ringar, bröd och stek som en tapa och servera med citronsaft. Andra sätt att förbereda calamar är att laga dem i eget bläck eller fyll dem med fyllningar.

Goose Barnacles eller Percebe

Ja, du läser rätt - percebes är barnacles! De ser ut som en gooseneck clam och spanjorerna älskar att äta dem. Det vanligaste sättet att förbereda dem är att koka dem i 5 minuter i saltat vatten och servera dem varma och färska.

Ostron eller ostra

Ostron äter ofta i Spanien som de är i USA och andra ställen - rå! Spruta lite citronsaft eller en torkad kryddig sås på en och tryck den i munnen för ett gott nöje. De är också beredda med vin och vitlök eller panerad och stekt.

Razor Clams eller Navaja

Razor musslor ser ut som långa rör med ett skal på dem. De är mycket välsmakande och brukar broiled eller ångas och serveras helt enkelt med citronsaft.

Musslor eller Almeja

I Spanien hittar du många sorter av musslor, var och en med eget namn. Musslor är ett mycket populärt föremål på en meny av sig själv eller används som ingrediens i soppor, grytor eller risrätter.

Musslor eller Mejillon

Musslor är också en populär fisk och skaldjur i Spanien och du hittar dem tillagade på tusen olika sätt - kokt och sautéed med vin och vitlök, kokta med tomatsås , tillsatt risrätter, i en vinaigrette sås eller fylld panerad och stekt, som tigres .

Hjärtslam eller Berberecho

Dessa små musslor är läckra och köttet läggs ofta till soppor och risrätter för att ge dem mer smak, eller hackas fint och används i fyllningar, men många tycker om att äta dem råa med lite citronsaft. Det är också vanligt att se bläckfisk berberechos på en tallrik med olja och ättika som en aptitretare i spanska hem.