Granatäpplen och det judiska nyåret

Firande med granatäpplen

Granatäpplen äts traditionellt på den andra natten av Rosh Hashanah. Mer specifikt tjänar granatäpplen ofta som "ny frukt" - en frukt som ännu inte har ätit denna säsong - för andra kvällen Rosh Hashanah ritualer

Den nya frukten


Det finns två anledningar till att granatäpplen används som "ny frukt" på andra natten av Rosh Hashana i många (men inte alla) judiska hem.Israels land prövas för sina granatäpplen i Bibeln.

För det andra innehåller granatäpplen förmodligen 613 frön. Således visar judar sin vilja att uppfylla Guds 613 mitzvoth (bud från Torahen) genom att äta granatäpplen.

Välsignelserna


Efter välsignelsen över vinet och innan handen tvättas för välsignelsen över brödet välsignar den rituella ledaren den nya frukten.

Först tackar Shehechiyanu väl Gud för att hålla oss vid liv och föra oss till den här säsongen.

Du är välsignad, Herre vår Gud, världens kung, som har hållit oss levande och upprätthållit oss och gjort det möjligt för oss att nå denna säsong.

Då recenseras välsignelsen för frukten.

Du är välsignad, Herre, vår Gud, världens konung, som skapar frukt från träden.

Efter att frukten har gått ut för att alla ska äta, förklaras matens symbolik.

Må det vara din vilja, herre vår gud och våra förrädares gudar, att våra meriter ökar som frö av en granatäpple.

Om granatäpplen

Granatäpplen är en frukt, infödd från Iran till norra Indien, som har odlats och naturaliserats över hela Medelhavsområdet sedan antiken. Spanska bosättare introducerade granatäppleträdet till Nordamerika i 18th century, och idag odlas det där främst i Kalifornien och Arizona.Granatäpplets popularitet har ökat kraftigt under 2000-talet på grund av fruktens hälsofördelar.

Studier har funnit att granatäpplejuice kan förbättra hjärthälsan, skydda mot prostatacancer, sakta bruskförlust i artrit och till och med hjälpa diabetiker.

Många sjukdomar har kopplats till instabila små molekyler som kallas fria radikaler. Antioxidanter skyddar kroppen från friradikalskador. Och granatäpplejuice har höga halter av antioxidanter.

Nutrition Fakta: Granatäpple

Matlagning med granatäpplen

Ett ökande antal människor söker idag kosherrecept som använder granatäpplen på grund av frukten Rosh Hashanahs rituella roll, hälsofördelar, söt smak och färgstarka utseende. Njut av dessa granatäpple recept.