Hur man gör Gambas Al Ajillo: Spanska Vitlök Räkor Tapas

En av de mest populära tapasna i hela Spanien är gambas al ajillo (vitlöksräka) faktiskt enkelt att göra hemma. Receptet är snabbt, enkelt och fullt av vitlök smak. Det är verkligen en klassisk spansk tapa (liten tallrik) , med variationer över hela landet, och njöt av tapasbarer från norr till södra Spanien.

För att göra denna populära maträtt, fräscha räkor sautas i olivolja och mycket vitlök (detta är ett recept på vitlökälskare-lägg till ännu mer om du vågar!), Med en torkning av torkad cayennepeppar, vilket ger såsen en liten bit . I många recept ingår ett streck spansk paprika och ett stänk av brandy, beroende på vilken region i Spanien receptet kommer.

Denna räkor skulle alltid vara på menyn när du bjuder in vänner som en aptitretare eller huvudrätt - och du kan nästan garantera att det aldrig kommer att finnas kvar. Glöm inte att ha ett gott crusty bröd för att sopa upp såsen!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm olivoljan över medium värme i en sautépanna eller stor stekpanna. Tillsätt vitlök och rödpepparflingor och sauté i ca 1 minut eller tills vitlöket bara börjar brinna, var försiktig så att det inte brinner.
  2. Höj värmen till hög och lägg omedelbart räkor, citronsaft och brandy och paprika om du använder. Rör omhändert att skaka räkor, sedan suté tills räken blir rosa och krulla ca 3 minuter.
  1. Avlägsna från värme och krydda till smak med salt och nymalt svartpeppar. Överför räkor med olja och sås till en varm tallrik eller servera rakt från pannan. Strö med hackad persilja och servera med färskt bröd.

Tips och variationer

Eftersom såsen är en viktig del av detta recept, är det viktigt att du inte lagar ner oljan eller bränna vitlök som ger bitter smak åt disken. Så var noga med att du bara värmer oljan och vitlöket och inte verkligen lagar den.

Gambas al ajillo är beredd i Spanien med skalen på eller av, beroende på kocken. Detta recept kräver att skalen hålls på, men om du föredrar kan du skala räkorna innan du lagar mat. Om du gör det, överväga att lämna svansarna, eftersom det gör disken mer attraktiv och lättare att plocka upp räkorna med fingrarna. Om du använder frusna räkor sköljer du i kallt vatten och torkar torrt. Tillåt en längre tillagningstid för räkor som inte är helt tinade och var noga med att laga mat noga. Om du föredrar större räkor kan du köpa jumboräkor som kommer att ha en lägre räkning per pund. Men 25 till ett pund är en bra storlek för denna tapa. Vitlöksåsen är också utsökt med andra typer av skaldjur som bläckfisk och kammusslor.

Detta vitlöksreceptrecept varierar i hela Spanien, många regioner med lokala ingredienser. I Sevilla (i Andalusien) är maträtten förberedd med Manzanilla, en favorit lokal sherry. I andra delar av Spanien hittar du brandy, söt paprika, olika sorter av heta paprika (eller ingen alls), eller citronsaft på ingredienslistan.

Så var det roligt att leka med receptet! Gambas al ajillo (även ses som camarones al ajillo) serveras också traditionellt sizzling hot i en liten metall pan.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 427
Totalt fett 30 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 21 g
Kolesterol 227 mg
Natrium 674 mg
kolhydrater 12 g
Kostfiber 1 g
Protein 29 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)