Castilla-León mat

Castilla-Leon täcker ett stort område av landet och är faktiskt den största regionen i Spanien. Det kallas ibland som "Old Castile". De två konunnerna i Castilla och León förenades år 1230 och ledde sedan krig mot muslimerna som ockuperade södra Spanien och försökte återskapa Spanien för de kristna.

Den västra kanten av Castilla-Leon berör gränsen med Portugal. Extremadura, Castilla la Mancha och Madrid i söder, Aragón och La Rioja i öster.

I norr gränsar den av Galicien, Asturien, Cantabrien och Baskien.

Provinser ingår: Avila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid och Zamora. Köket förändras inte mycket från provins till provins, förutom León och Salamanca.

Berömda rätter: Stews var vanliga dagliga rätter i alla hushåll tills mycket nyligen. I århundradena berodde detta område på kikärten (garbanzo bean) som en av de grundläggande livsmedel i regionen, och det är den viktigaste ingrediensen i Castilian stews. Stews innehöll också kål, morcilla (blodkorv) och kött. Bilden visar ett butiksfönster i Burogs, som säljer traditionella livsmedelsprodukter från regionen.

Tillsammans med grytor är soppor populära, på grund av de långa kalla vintrarna i regionen. Lär dig att göra en av de mest populära och traditionella sopporna, Sopa de Ajo eller Castillian Vitlökssoppa .

Castilla-León, tillsammans med Extremadura och Castilla-La Mancha kallas "España del Asado" eller "Spanien av rosten."

Bröd

Castilla är känt för sitt underbara bröd, och bakverkets historia är en mycket lång. I antikens tider gjorde det keltiska folket som bebodde det som nu är Spanien något som liknar dagens bröd. Senare använde iberiska människor öl för att sura sitt bröd. Traditionen med den gemensamma ugnen, där alla medlemmar i samhället fick bake bröd, levde vidare till 20-talet!

Cordero Asado eller grillat lamm

Sockande lammbröd sticker ut över alla andra huvudrätter i regionen! Om du gillar lamm, besök triangeln mellan Segovia, Soria och Burgos. I denna region kan du vara säker på två saker när du beställer lamm: För det första använder folket i denna region Castellanos sugande lamm och för det andra är det alltid rostad i en lergods. Deras rostningsmetod är väldigt enkelt - skära ett lammande lamm i stora bitar, sprida lera över det och bast med saltat vatten under rostning.

Cochinillo Asado eller Roast Suckling Pig

Om du föredrar sugande gris kör du direkt till området Segovia, Arevalo och Penaranda de Bracamonte. Standarden kravet att kvalificera som en sugande gris är att grisen måste vara mellan 15 och 20 dagar gamla och väga mellan 3 och 4 kilo. Här förbereder de sugande gris som är så ömt; det kan skäras med en tallrik!

bönor

Som vi nämnde ovan används kikärter och baljväxter eller bönor av alla slag i alla typer av soppor och grytor i denna region. Eftersom det är ett kallt klimat dominerar tyngre måltider köket. Alla typer av bönor och linser, kokta med korv och gris eller örat är de typiska ingredienserna i stews i denna region.

Fisk

Även om Castilla inte ligger längs kusten har det några underbara fiskrecept, inklusive torsk, öring och kräftor.

Bacalao al ajoarriero är till exempel en mycket populär maträtt som har spridit sig till alla andra delar av Spanien. Denna maträtt var en gång stapelmat av Leonese Muleteers. Både öring och kräftor är rikliga i de många floder som strömmar genom regionen. Det sägs att de bästa kräftorna eller "crawdads" kommer från floden Tormes. Men en årlig festival hålls för att hedra kräftorna längs floden Pisuergafloden.

Vin -

Vinet är mycket bra i denna region och blir bättre hela tiden. Vinen från Castilla-Leon med ursprungsbeteckning är:

Ribera del Duero är en av de bästa vinproducerande regionerna i världen och har nyligen haft popularitet i USA.

För att lära dig mer om viner från denna region, läs vår artikel, - Wines of Castilla.

efterrätter

Många godis är gjorda av traditionella recept, med ursprung i gamla kloster och kloster. Några av namnen är lazos de San Guillermo (bågformade bakverk), Yemas de Santa Teresa (en söt gjord med äggula), toscas de la Virgen , bizcochos de San Lorenzo (svampkakor) och virutas de San José (fritters) .

Leon och Salamanca

Leon har ett riktigt förflutet som innehåller rika kloster och raffinerad ätning. I regionen El Bierzo finns det kulinariskt inflytande från regionen Galicien. Empanadas som är fisk- eller köttpisar och lacón con grelos , saltad kokt skinka med ryggskott) samt bläckfisk bereds på samma sätt som i Galicien. Nära staden Astorga är området som är känt som la maragatería , en mycket vanlig maträtt, cocido maragato , en lokal version av garbanzo bönsgryta. Övriga rätter är Riaño , en grönsaksblandning, liksom torsk.

Salamanca är känd för sina kötträtter - någon form av kött från fläsk, lamm, nötkött, fjäderfä och vilt. Guijuelo härdad skinka och kryddade korv är utmärkta och är mycket välkända.