Polska påskfest och traditioner

Fråga någon pol, och de kommer att berätta att påsksäsongen var den värsta tiden och det bästa i tider för ett barn som förväntades städa så strikt som vuxna för Lent. Det innebar ingen sötsaker, inget kött på onsdagar och fredagar, och massor av kyrkans tjänster.

Förberedelser börjar tidigt

Belöningen i 40 dagar med att "ge upp saker" är en stor fest efter mass på påsksöndagen. Som du kanske förväntar dig, tar en fest mycket förberedelse, så från heliga torsdagen är många hushåll upptagna med kiełbasa- making, babka- making, äggdödande och lammkaka.

Kakan är vanligtvis gjord med pundkaka smet i en gjutjärnsmögel, och det är alltid oroande att lammets näsa eller en annan del av dess anatomi kommer att hålla fast vid ofärgning. Det får en svärlig skinn av gräddeost , rosinögon och näsa, ett rött band runt halsen för att representera Pascal Lamb och placeras på en säng av färgad grön kokosnöt.

En del av smeten sparas vanligtvis för att göra en liten tårta för święconka- korgen ( påskkorg med mat välsignad på helig lördag). Kaketoppen är frostat och en liten bo med grön kokosnöt är gjord på toppen och fylld med gelébönor "ägg", små leksakskockor och andra dekorationer. Ett smörlamm placeras vanligen i korgen också.

Välsignelse av korgarna

I Polen var storleken och innehållet i en kvinnas korg (vissa används träskålar och jämn byråskålar!) En fråga om stolthet och stående i samhället. I Amerika handlar det mindre om en-upmanship och mer en fråga om praktisk.

Eftersom det är absolut nödvändigt att varje familjemedlem har en bit av alla välsignade matar efter massan på påsksöndagen, bör korget innehålla tillräckligt nog för att smaka på alla påskmiddagsmedel plus några dagliga häftklamrar.

Det betyder inte bara den lilla fågelnestkakan, men hårdkokta ägg fulla med kryddnejlika, som representerar korsets naglar. kiełbasa, skinka, salt och peppar, ćwikła eller chrzan , ett smörlamm ; eller smör fylld i ett skottglas med en kryddnejlika och ett litet rundbröd bakat med ett lila korsdekal.

Ibland ingår grönsaker, grönsaker och frukt, och korgen är täckt med en fin linneservett eller broderad doily.

Korgarna, fyllda till randen och utsöndrande berusande aromer av blandad vitlök och socker, tas till sockenkyrkan där de välsignas av en präst i kort service.

Påskmiddag

Efter frukost på święconka är det dags att äta middag på bordet. Detta är en utarbetad affär av bakad skinka, kokt kiełbasa, lite kålrätter, en grön grönsak, potatisallad eller potatis med karamelliserad lök och dill . (Vissa familjer använder innehållet i sin święconka-korg för att göra vita barerzcz till frukost.) Till efterrätt är det lammkaka , kołaczki , babka , chrusćiki , mazurek och andra desserter. En eftermiddagslap och skinka smörgåsar på rågbröd för kvällsmat avslutar dagen.