Polska Kiełbasa Korv (Biała Kielbasa) Recept

Varje polsk familj har sitt eget recept för Biała Kiełbasa (BEEYAH-wah keeyehw-BAH-sah) eller vitkorv. Så här tycker min familj om det.

Du kan justera det som du tycker är lämplig - mer vitlök, mindre salt, mer peppar, vad som helst. Bara steka upp en liten patty innan du gör saker för att se till att du har den smakbalans som trivs mest.

Vad du behöver

Hur man gör det

Korvtips

Nu är du redo att göra korven

Slipning av köttet

 1. Kall kött smälter lättare, så håll köttet kylt tills det är klart att slipa. Mala köttremsorna i en handvriven eller elektrisk kvarn med medelplattan. Placera kött i stor skål.
 2. Blanda i en liten skål med vatten, vitlök, salt, peppar och marjoram och kombinera med kött tills det införlivas ordentligt.
 3. För att se till att kryddorna är rätt, steka en liten patty och smak. Förvara köttblandningen i kylskåp i minst två timmar eller över natten före fyllning.

Fyllning av korven

 1. Ta bort höljen från kylskåp och knut ena änden. Läcka uppdragstrattet lätt med matlagningsspray. Slip den andra änden av höljet över trappans mun, se till att den inte är vriden och öppningen är centrerad runt traven. Fortsätt att trycka resten av höljet upp på tratten tills du har nått knuten.
 2. Börja att tvinga köttet i fyllaren med en hand medan du använder den andra handen för att styra tjockleken på korven när den är extruderad.
 3. Kom ihåg att korven kommer att krympa när den lagar mat, så du vill ha en fin plumpkorv. Men var försiktig att du inte overstuff, eller höljet kommer att spränga.
 1. Håll extrudering tills höljet är upptaget. Slå en knut i det ändamålet. Du kan antingen lämna korven i en stor spole eller vrida den med 5- till 6-tums intervall för att göra länkar. Förvara kylt och täckt upp till två dagar tills det är klart att laga mat.

Matlagning och servering av korven

 1. Innan du lagar mat, stek korv längs länkens längd så att luftbubblor kan fly. Annars kommer det att explodera i kokvattnet.
 2. Placera korv i en stor kruka och täck med vatten. Koka upp över hög värme. Minska värmen till mellannivå och simma avtäckt i 30 minuter eller tills den inre temperaturen når 160 F. Du kan sedan bruna den i en 350-F-ugn eller i en panna i 15 till 20 minuter eller grilla den i 4 till 6 minuter per sida om så önskas.
 3. Ta bort till en serveringsfat och njut av hemlagad pepparrot som kallas chrzan . När pepparrot är smakad med betor kallas den cwikła .
 4. Frys okokt eller kokt korv i upp till 6 månader.
 5. Släng inte matlagningsvätskan. Spara det för att göra en soppa som kallas white barszcz eller żurek.

Polska korvminnor

Jag kommer ihåg min busia , mor och moster gör polska korv varje år till påsk och jul. Det var ett heltidsjobb. Hönshuset sköljdes och blöts för att rensa dem av saltet, och fläsket skars för hand och fylldes i höljena med en metalltratt. Huset parfymerades med vitlökens arom i flera dagar.

Idag har vi lyxen med elektriska köttkvarnar och extruder, vilket gör det till en mycket enkel process.