Lätt gurkmeja-basilika rågbröd recept

För att börja brödbakare är det typiskt att börja med en grundläggande vitlök som gör att du kan hänga med processen. När du är redo att gå vidare till något lite mer intressant, prova det här kolvbrödreceptet med gurkmeja-basilika. Det kan enkelt bli din familjs nya vardagsbröd.

Skönheten i detta recept är att det är lika enkelt som någon vitlök. Mjölet har helt enkelt delats för att hitta en bra balans mellan vitt mjöl och en helmjölmjöl. Du får fördelarna med ett mörkare bröd, utan att behöva några speciella ingredienser som surdejstarterna som är vanliga i andra rågbröd recept .

Som en extra bonus har detta recept det lätta smaken av gurkmeja och basilika. Gurkmejan lägger till en mycket svag ginger-peppersmak och ger brödet en ljusgul färg. På samma sätt lägger basilikan en fin örtsmak.

Bara för att brödet är kryddat betyder det inte att den inte är mångsidig. Detta recept kan användas för något av dina favorit sätt att servera bröd. Det är bra för en smörgås till lunch; är en trevlig sida med middag när toppad med vispad smör och det gör fantastisk grillad ost . Det är också överraskande gott när det används för sötare måltider, som jordnötssmör och gelésmörgåsar eller fransk toast.

Vad du behöver

Hur man gör det

Blanda degen

Ett av de knep som gör konsekvent bra bröd är att väga huvudingredienserna . En digital köksskala kostar inte mycket och det gör mätning mycket snabbare och mer exakt. Det rekommenderas att använda viktmätningarna för vattnet, mjölken och den ursprungliga mjölken i detta recept.

 1. Lägg i varmt vatten i en stor mixskål. Tillsätt jästen långsamt och rör om det hela tills det är helt upplöst.
 1. Blanda i salt, socker, olivolja, förkortning och mjölk.
 2. Rör om 1 1/2 koppar (200 gram) vitt mjöl, tillsammans med allt rågmjöl.
 3. Tillsätt basilikan och gurkmeja.
 4. Fortsätt tillsätta vit mjöl 1/4 kopp i taget och rör om den tills degen följer din sked runt skålen och den kan knådas för hand (ca 1/2 kopp mjöl totalt).
 5. Placera degen på en lättmjölad bräda och knä i 10 minuter . Lägg till mer mjöl efter behov - högst 1/8 kopp åt gången - genom att generöst sprinkla det på deg och bräda när degen blir för våt och klibbig att fungera. Du kommer att använda mer mjöl först och mindre mot slutet. Lägg till bara så mycket mjöl som behövs för att få en silkeslen texturerad deg som studsar tillbaka när du pekade. Detta bör vara ca 3/4 till 1 kopp totalt.
 6. Smörj en ren blandningsskål med spraolja, sätt in den knådade degen inuti och vänd den så att den smörjs på båda sidor .
 7. Skydda med en handduk och låt den stiga i 1 timme.

Förbered brödet

Medan du kan placera det här brödet i en brödspanna , behöver du inte det. Dessa steg är skrivna för ett fritt formloaf som kan bakas på någon platt bakpanna. Det resulterande brödet kommer att se ut som ett hantverksbröd från bageriet och kan användas som alla andra bröd. Dina smörgåsar kommer inte att ha den signaturformen, men det smakar detsamma.

 1. Kasta ner degen och vrid den ut på en lättmjölad bräda.
 2. Forma det försiktigt i en höjd, täck med en handduk och låt den vila i 15 minuter.
 3. Sköt försiktigt degen i ca 1 minut tills det blir mer av fast boll. Om så behövs, lägg till bara en sprinkling av mjöl för att hålla degen från att hålla fast vid brädet och händerna.
 1. För att forma brödet , rulla ut degen till ca 1 1/2 tum tjock (två gånger med valsen, med en vändning är nästan perfekt).
 2. Börja på en av de långa sidorna, rulla degen upp som en gelérulle.
 3. Knippa botten och avsluta sömmarna stängd. Om degen är lite för torr, doppa fingrarna i vatten och försök klämma igen.
 4. Placera brödet på ett smurt bakplåt och täck med en handduk.
 5. Låt brödet stiga i 30 minuter, skära tre skåror på toppen efter 10 minuter.

Baka bröd

Om ugnen har ett konvektionsalternativ, använd det för att säkerställa att brödet blir bakat jämnt. För detta bör ugns temperaturen vara 350 F (om ugnen inte konverterar den automatiskt) och tillagningstiden bör inte ändras.

 1. Förvärm ugnen till 375 F.
 2. Baka brödet i 40 minuter, eller tills skorpan är guldbrun.
 3. Låt brödet svalna i några timmar innan det skivas eller lagras.

Substitutioner och variationer

Detta bröd recept fungerar också mycket bra med helmjöl och du kan använda samma mängd som anges för rågmjöl. Du kan också använda antingen all-purpose eller brödmjöl . Brödmjöl innehåller extra gluten, vilket hjälper bröduppgången, men en perfekt bra bröd kan uppnås med vanlig mjöl.

Ha det roligt med detta recept att leka med andra kombinationer av örter och kryddor, eller hoppa över dem helt för ett enkelt rågbröd. Oregano, gräslök, timjan och rosmarin är bra val för örter och kan tillsättas en nypa åt gången. Färska örter fungerar också bra när du har dem, bara var noga med att hugga dem så fint som möjligt.

För kryddor, försök paprika.

Om du av en slump glömmer att lägga till örter och kryddor, kan de tillsättas när som helst under den första roten av knådning. Var försiktig eftersom gurkmeja kan fläcka dina kläder , men det tvättar ganska lätt ut.

Lagring av bröd

Eftersom det här brödreceptet innehåller ett mörkt mjöl och inte har konserveringsmedel är det viktigt att lagra det ordentligt. Vid rumstemperatur kommer den att hålla i ungefär två dagar. Skiv vad du tror att du kommer att äta under den tiden och lagra överskottet i frysen.

För att frysa bröd, linda brödet i plast- eller frysfack och förvara det i en plastfryspåse. När du behöver mer, låt ungefär en timme ta det för att tina före skivning. Förvaring av bröd i kylskåp rekommenderas inte eftersom det kan torka ut ganska snabbt.