Gurkmeja

Vad är definitionen på gurkmeja och hur används den i matlagning?

Gurkmeja är ett ljusgult kryddpulver som är gjord av roten till en växt i ingefärafamiljen ( Zingiberaceae ), Curcuma longa . Det har använts i Asien i tusentals år som färgämne, matfärgning och indisk traditionell medicin.

Som galangal och ingefära är gurkmeja en slags rot (rhizom) och har ett liknande utseende, förutom att det har en orange nyans. Färska gurkmeja används också i vissa rätter.

Extrakt av gurkmeja, curcumin, är undersökta för deras potentiella hälsoeffekter och kan säljas som kosttillskott.

När du använder gurkmeja i matlagning, kommer du att vara försiktig eftersom det kan fläcka dina händer och kläder gul, även om det kommer att spolas ut.

Det är också känt som indisk saffran, gurkmeja.

Smaksättning av gurkmeja

Gurkmeja har en skarp, jordig lukt. Smaken av gurkmeja beskrivs som en liten bitter, en liten peppery som senap eller pepparrot, med en liten ingefära smak. Det används oftast för färgning mer än för smaken. Om du lämnar det ur receptet kanske du inte märker mycket smakändring, men skålen blir inte lika gyllene som önskad.

För färgkvaliteterna ersätts det ibland för saffran, men det bidrar till en lite bitterhet som kanske inte är önskvärt. En föreslagen ersättning för gurkmeja i ett recept är torr senap.

Var hittar man gurkmeja

Gurkmeja pulver är allmänt tillgänglig i krydda delar av livsmedelsbutiker och är lätt att hitta på en internationell marknad.

Torkad gurkmeja bereds genom att koka rhizomerna, torka dem i en het ugn och sedan mala de torkade rötterna. Liksom många torkade kryddor, kommer den att förlora sin styrka på ungefär sex månader, så du bör tänka på att rotera ditt lager.

Färsk gurkmeja är svårare att hitta men väl värt att jaga. Du kanske vill titta på en välsorterad internationell marknad om du har ett recept som kräver färskt gurkmeja rot.

Gurkmeja används i många kryddblandningar, till exempel basisk currypulver , där det alltid finns på ingredienslistan. När blandningen har en gul färg är det oftast på grund av gurkmeja. Det är en ingrediens i Worcestershire sås och används ofta som färgämne i gul senap, relishes och pickles.

De flesta gurkmeja odlas och exporteras från Indien, men du kan också hitta den producerad i Kina, Vietnam och Peru.

Gurkmeja i thailändsk mat

Gurkmeja används ofta i thailändska curries och andra salta rätter. Gula karriärerna får sin färg från gurkmeja. Thai gul curry pasta är gjord med gurkmeja och används i recept för kött, skaldjur, grönsaker, nudlar och soppor.

Easy Thai Yellow Curry Chicken Recept : Se steg för steg hur man gör thailändsk gul currypasta och laga den med kyckling och grönsaker för en traditionell gul curry.

Thai Golden Vegetable Curry : I stället för att använda en curry pasta, kommer du att använda torra kryddor för att skapa kryddor för denna vegan och glutenfri maträtt.