Så smörjer du toppen av bröddeg

Ett viktigt (och enkelt) steg för att säkerställa det bästa homebaked brödet

Att baka hemlagat bröd är en relativt enkel process, särskilt om du vet några knep för att undvika vanliga problem. En av de viktiga tipsen är att du måste smörja hela bollen av deg innan du tillåter den att stiga för första gången. Det är väldigt lätt att göra och blir andra natur när du baka mer brödbröd.

Varför är Greasing Bread Deig viktigt?

Beroende på vilken typ av jäst och brödreceptet kan din deg ta var som helst från en halvtimme till två timmar i början.

Det här är en lång tid för den mjuka, knådade degen att utsättas för luft och det kan (och kommer) torka ut på degen på bollen.

Syftet med smörjning eller smörjning av bröddegens topp är att förhindra att en torr "skorpa" bildas på degen. Den här torskskorpan kan knådas tillbaka i degen utan följd av brödets smak, men det är extra arbete som kan undvikas genom att smörja degen.

Spara själv besväret och smör din deg på alla sidor innan du går tillbaka och väntar på att den ska stiga.

Så smörjer du toppen av bröddeg

Du måste samla tre saker innan du sätter bröddegen för att stiga för första gången: en skål som är 2-3 gånger större än mängden bröddeg, olja för att feta skålen och en ren trasa.

Oljan kan vara ett antal ingredienser som du vanligtvis använder för att smörja bakning och laga mat. Smör, förkortning eller matolja är vanligast.

Sprayoljor i en påfyllningsbar mister eller en lagrad spololja gör det snabba arbetet med smörjningen. En fylld med olivolja är en av de hälsosammaste och enklaste alternativen. Allt du behöver göra är att ge din skål en snabb spray, så att alla sidor har en fin, lätt beläggning.

  1. Smörj en stor skål med smör, förkortning eller en matolja.
  1. Placera degen i skålen.
  2. Skjut degen över till ena sidan och vänd den upp och ner.
  3. Bröddeggen smörjs nu överst.
  4. Täck skålen med en ren trasa för att hålla ut några drag.

Fler tips för att förebygga torr deg

Se, det är verkligen så enkelt! Ändå finns det mycket goda skäl för alla tips som brödbakare skål ut. De flesta av dem är avsedda att rädda dig från att göra samma misstag som andra har gjort. För att hjälpa dig lite mer, här är några extra tips för att få en framgångsrik ökning från din deg.

  1. Håll bröddeggen täckt för att skydda degen från att torka ut och för att hålla av damm.
  2. Placera din stigande deg på en varm, utkastfri plats i köket medan den stiger. För mycket värme kommer att påskynda jästaktiviteten och för mycket kall luft kommer att sakta ner det.
  3. Om du behöver sakta ner det stigande brödet, lägg det i kylskåpet. Detta kallas fördröjning och det är ett bekvämt sätt att dela upp bakningsprocessen. Du kan låta brödet stiga över natten, sedan forma bröden och njuta av nybakat bröd på morgonen.
  4. För att förhindra att degen torkar ut under den andra stigningen (efter att du har format brödet), lägg en ren trasahandduk över brödet. Detta är ofta en kortare ökning på cirka 30 minuter, så fett behövs inte och en handduk kommer att göra det bra.
  1. Du kan också frysa degen efter den första uppgången . Många brödbagare gillar att förbereda tillräckligt med deg för att hålla sin familj i några veckor och det är ett bra sätt att spara tid medan du njuter av färskt bröd. Du behöver dock lägga till mer jäst och låta den stiga en gång före frysning.