Hälsosamma recept i en skynda

Vad gör ett recept friskt? Jag har tittat igenom cookbooks och på internet, försöker sammanfoga min definition av hälsosam mat. För mig innebär hälsosam kost att konsumera en mängd olika hela livsmedel, äta massor av frukter och grönsaker, vilket begränsar fett- och natriumintag, och försöker överstiga de minsta dagliga värdena (DV) vitamin- och mineralrekommendationer som fastställts av USDA. Och eftersom det här är Busy Cooks, behöver vi hälsosamma recept.

Eftersom min utbildning är grundad i vetenskap håller jag fast vid American Dietetic Associations ståndpunkt att äta baserat på USDA Food Pyramid fortfarande är den hälsosammaste planen. Jag vet att det har varit mycket kritik mot denna plan, med några som tyder på att eftersom amerikanerna faktiskt har blivit mer överviktiga sedan matpyramiden har publicerats, är det ett misslyckande. Men den kritiken förutsätter att människor följer regeringens riktlinjer!

Min observation är att de flesta människor inte följer matpyramidens rekommendationer. Faktum är att de flesta barn och ungdomar inte äter de minsta dagliga kraven på frukt och grönsaker. Människor följer inte pyramiden. Endast en studie som följer människor som faktiskt baserar sin kost på denna ätplan skulle ge oss ett exakt svar på dess trovärdighet och hälsoeffekter. Anecdotiska bevis skär det bara inte.

Kolhydrater har målats som fiende.

Men komplexa kolhydrater, inklusive hela korn, flingor, pasta och brunt ris, är bra för dig. De ger fiber, B-vitaminer, fytokemikalier och antioxidanter som din kropp behöver hålla sig frisk. Faktum är att du bara får växtfibrer från korn, frukter och grönsaker. Om du sänker kolhydraterna, sönderdelar du på alla sätt eller eliminerar vita bröd, vitt ris, socker och andra sötsaker, mycket bearbetade matar, till och med pasta.

Men eliminera inte hela kornbröd, baljväxter, flingor, fullkornspasta, grönsaker, frukt eller brunt ris. Hela kolhydrater är bra kolhydrater, vilket kan hjälpa till att stabilisera blodsockret och få dig att känna dig nöjd längre.

Eftersom många av oss använder bearbetade livsmedel för att skära ner på tiden i köket, lära sig att läsa näringsetiketter. Lägg märke till antalet portioner i varje förpackning och serveringsstorleken. De flesta äter mycket mer än den rekommenderade serveringsstorleken för de flesta livsmedel. När du tittar på dagvärdet (DV) -procenten av näringsämnen i maten, kom ihåg att om en mat innehåller 20% eller mer av något näringsämne, anses maten vara hög i det näringsämnet. Var försiktig med ord som "lite" eller "förbättrad". Dessa kan vara marknadsföringsvillkor, inte näringspåståenden. Vissa ord har en viss betydelse. Till exempel betyder "fri" maten innehåller en mängd så liten att det inte kommer att påverka din kropp. För mer information om ordbetydelser på näringsetiketter, se denna Newsline artikel. Också uppmärksamma "använd av" och "sälja vid" datum, för att hålla dig och din familj säker.

Dessa recept valdes eftersom de är näringsämma täta. Detta innebär att en servering ger åtminstone 30% av den rekommenderade USDA DV av viktiga näringsämnen som kalcium, vitamin A, vitamin C och B-vitaminkomplexet.

Jag letade också efter recept med låg andel fetthalt, massor av fibrer, korsfrukter, grönsaker och frukter och en mängd olika ingredienser. För dig som räknar kolhydrater, inkluderar jag kolhydraträkningen för varje recept också.

Och alla dessa recept kommer att vara klara på 30 minuter eller mindre, eller ha en beredningstid på 20 minuter eller mindre. Prova några av dessa recept i veckan och ha det bra om maten du matar din familj.

Sunt i en skynda