Yakitori Negima (Japansk Grillad Kyckling- och Skalladslingare)

Yakitori är en populär maträtt av japansk skevad grillad kyckling. På japanska betyder yakitori bokstavligen grillad kyckling. "Yaki", betyder att grilla och "tori" hänvisar till kyckling. Det finns emellertid många olika typer av yakitori, och är inte begränsat till bara kyckling. Till exempel kan grillade grönsaker, grönsaker med kött, slaktbiprodukter och andra typer av kött eller mat som serveras på spettar också kallas yakitori.

Yakitori negima är bara en typ av yakitori skewer som innehåller walisisk lök, eller negi på japanska, och kyckling lår kött eller bröstkött. Det är en mycket populär yakitori maträtt och en som ofta finns i yakitori restauranger eller izakaya (tapas stil restauranger).

När det gäller kryddor anses det i grunden två typer av smakprofiler för yakitori. Det är antingen kryddat med salt ( shio) eller yakitori sås ( tara) , som det är känt på japanska. Tarsåsen är gjord av en blandning av skull , sojasås och socker.

Yakitori kan avnjutas som antingen en måltid eller en aptitretare.

Specialutrustning:

 1. Pensel för att applicera yakitori sås till kyckling och scallion spett.
 2. Grill med kol.

Artikel redigerad av Judy Ung

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Gör kyckling och scallion spettar:
 2. Blöt bambuskivorna i en grunt disk med kallt vatten i upp till en timme, eller blötlägg spettarna natten före. Detta förhindrar att spettarna brinner när yakitori grillar.
 3. Förbered kyckling i bitbitar bitar.
 4. Skär skallionen (negi) i stora bitbitar bitar.
 5. Skewer kycklingen och scallions, alternerande dem på bambuskivaren. Avsätta.
 6. Gör sedan teriyaki stilen yakitori sås (tara):
 1. Blanda ihop socker, skull, mirin och sojasås och rör om i en liten såspanna. Även om valfritt, rekommenderar jag starkt att lägga till en skiva färsk ingefära för mer robust smak. Över hög värme, sätt såsen till en koka, minska sedan värmen till låg och smaka försiktigt såsen tills den något tjocknar. Ta bort från värme och lägg åt sidan.
 2. Därefter förbereda en hibachi grill eller grill med varm kol. Grilla den spegla kycklingen och skalsen över heta kolar tills kycklingens yta blir vit och verkar kokta på utsidan.
 3. Borsta skivad kyckling och negi med såsen. Grill tills den är kokt igenom, och borsta såsen över spettarna ett par gånger när det lagar mat.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 508
Totalt fett 26 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 139 mg
Natrium 1,161 mg
kolhydrater 20 g
Kostfiber 2 g
Protein 47 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)