Za'atar Middle Spice Mixture

Välkommen till vad som mycket sannolikt kan vara din nästa smaksobsession. Za'atar är konditorkongen i Mellanöstern köket och det finns väldigt få salta rätter som inte kan förbättras med ett streck av denna mångsidiga blandning. Precis som salt ger matens smak, det gör det också.

Varianter av denna ört och kryddblandning går tillbaka till medeltiden och det är vanligt i alla länder i Mellanöstern. Vanligtvis är za'atar en blandning av torkad timjan, oregano, marjoram, sumac, rostade sesamfrön och salt, men som med någon spiceblandning som är gammal finns det många variationer och många åsikter om vilka är den rätta proportionen för varje ingrediens.

Medan det finns många tegelstenar och onlinemarknader där du kan köpa förframgjorda za'atar, kan du enkelt göra din egen. Skönheten i detta är förmågan att experimentera med olika proportioner tills du hittar din perfekta "hus" -blandning. Det är fantastiskt hur en sådan enkel blandning packar så stora smaker: Sumac ger en citrus smak, oregano en liten bitterhet och marjoram en hint av sött. Så börja med beloppen här och var inte rädd för att leka tills det bara är rätt. Och när du har det ner, strö det på bröd , dips, dressings, kött , grönsaker , ris, potatis, pasta, soppor och mycket mer. Du kommer att vara hårt pressad för att möta en salig mat som inte gynnar någon za'atar kärlek.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Mala sesamfrön i en matprocessor eller med en mortel och pestle.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl.
  3. Förvara za'ataren på en sval, mörk plats i en plastpåse eller i en lufttät behållare. När den lagras ordentligt kan za'atar variera från 3 till 6 månader.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 10
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 195 mg
kolhydrater 2 g
Kostfiber 1 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)