Peach Chutney Recept

Peach chutney är en söt och sur krydda som är utsökt serveras tillsammans med karry eller helt enkelt med ris eller andra hela korn. Det är också fantastiskt med mjuka, mildt skarpa ostar som brie.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Ta en stor kruka med vatten till koka över hög värme. Under tiden skär en liten X i botten av varje persika med hjälp av en paringsknivs spets.
  2. Sätt persikorna i kokande vatten i 1 minut. Ta bort dem från vattnet med en slitssked och överför dem till en stor skål. Låt dem svalna tills de är bekväma att hantera.
  3. Den korta blancheringen ska göra det enkelt att skala skalen av persikorna för hand, men använd en kniv om du träffar några envisa fläckar. Kompost eller kassera skinnen.
  1. Om du jobbar med friterfisk persikor , springa en kniv runt omkretsen av varje persika. Halvorna ska vara lätta att vrida ifrån varandra. Kassera groparna.
  2. Om du arbetar med clingstone persikor , är det lättare att avlägsna persika köttet från gropen med en paring kniv. Ta enkelt bort små bitar tills du har tagit bort så mycket du kan. Kassera groparna.
  3. Skaka de skalade och pitted persikorna i ca 1/2-tums bitar.
  4. Kombinera alla ingredienserna i en stor kruka över medelhög värme.
  5. Koka, rör om ofta, tills persikorna mjuknar till den punkt som de börjar falla ifrån varandra när du rör om chutneyen. Om chutneyen verkar för flytande vid den tiden, höja värmen till hög och fortsätt att laga den tills en träsked som släcks över potten lämnar ett spår som inte fyller i med chutney även efter några sekunder.


Smakarna i persikutjuren kommer att utvecklas och bli mer balanserade om du väntar minst en vecka innan du äter den. Förvara persika chutney i kylskåp i upp till 2 veckor. Du kan frysa chutney i upp till 6 månader (det är fortfarande säkert att äta efter det, men kvaliteten kommer att drabbas).

För längre (upp till 1 år) förvaring vid rumstemperatur följ instruktionerna nedan.

  1. Ladla chutneyen i ren pint eller 1/2-pint konservburkar (det är inte nödvändigt att sterilisera burkarna för detta recept på grund av längden på konserveringstiden). Lämna 1/2-tums huvudutrymme.
  2. Torka fälgarna med en pappershandduk eller rengör diskduken. Skruva på burklockor och bearbeta i ett kokande vattenbad i 10 minuter.

Om du vill använda hemlagad äppelvinäger i detta recept, var noga med att testa den först för att säkerställa att den är sur nog att skydda chutneyen på ett säkert sätt.