Rundown på Rabarber Hälsofördelar

Korrekt preparat förvandlar denna giftiga växt till en hälsosam behandling

Rabarberstjälkar liknar selleri med en liknande snap men en bestämd tartsmak. Temper tangen med socker och denna mångsidiga grönsaken är bra för både söta och smakfulla rätter, allt från pajer till chutneys till soppa. De hjärtformade, bredbladiga bladen innehåller oxalsyra, som kan vara giftigt när de konsumeras i stora mängder, så kassera dem innan du använder eller förvarar stjälkarna.

Njut av Rabarber i Moderation

Rabarberstänger varierar i färg från blekgrön till en djup purpurfärgad röd.

En genomsnittlig servering av rabarber, ca 2/3 kopp, bidrar till friska tarmrörelser på grund av dess höga fiberhalt, men det kan också ha en purgativ eller laxerande effekt i större mängder. Historia registrerar rabarber bland läkemedel som handlas längs Silk Road.

Rabarber innehåller mer kalcium än en jämförbar kopp mjölk, men i en form kan kroppen inte enkelt absorbera. Stalkerna ger emellertid hälsosamma mängder vitaminer K och C, kalium och mangan, bland annat vitaminer och mineraler. Även om naturligt låga kalorier, med 20 kalorier per portion, kräver rabarber sötning att bli smaklig för de flesta människor. Tillfört socker höjer kalorimängden avsevärt och negerar några av hälsofördelarna.

Hur man lagar mat med rabarber

De flesta recepten leder dig till macerate, gryta, rosta eller på annat sätt laga hackad Rabarber först, vilket gör att du kan söka de självhäftande stjälkarna innan du introducerar dem i din maträtt.

Du kan använda socker eller ett alternativt sötningsmedel. Para Rabarber med annan naturlig söt frukt gör att du kan skära ner på det tillsatta sockret. En klassisk jordgubbar Rabarbertaj gör en bra introduktion till denna spännande ingrediens. Det skiner också i tårtor, chips, puddingar, glass, smoothies och sylt.

Om en surt bite vädjar till dig, prova rabarber pickles, Rabarber chutneys eller till och med Rabarber cocktails. Du kan också använda malet rå rabarber som en krispig garnering för soppor, grytor, tacos och sallader, eller någon plats som skivad rå rädisa kan dyka upp.

Livsmedelsbutiker säljer konserverad rabarber hela året, men kom ihåg att det redan innehåller en hel del socker. Köp det friskt på jordbruksmarknaderna från slutet av våren till mitten av sommaren eller frysta när som helst så att du kan styra mängden sötningsmedel vilket ger dig större flexibilitet med dina recept.

Rabarber växer bra i vinterklimat, antingen i marken eller i krukor, så när du inser det här ödmjuka stalets överklagande, kanske du vill överväga att odla din egen. En gång etablerad, kräver det lite underhåll och har en produktiv tillverkares rykte. Så växa din egen bör ge dig mycket att använda, frysa och dela.

Mer om Rabarber och Rabarber Recept

Kan inte få tillräckligt Rabarber? Kolla in dessa andra Rabarber-resurser för att lära dig mer:

Rabarberlagring och urval
Rabarber Matlagningstips och tips
Rabarber sorter
Rabarberhistoria
Rabarber recept

Rabarberkökböcker

Lär dig att laga mer än bara pajer med rabarber dessa stora Rabarber älskare:

Vilket som helst sätt med rabarber: En Rabarberkockbok av Amanda Brannon

The Joy of Rabarber av Theresa Millang

Rabarber: Mer än bara pajer av Sandi Vitt