Vad är Oregano?

Är denna ört densamma som marjoram?

Du kanske kan identifiera oregano med lukten, men vet du verkligen vad det är? Vi är alla ganska bekanta med den torkade versionen, som en allestädes närvarande ingrediens i marinara och pizza, men örten i sin färsk form används inte lika mycket i daglig matlagning. Så vad är oregano exakt? Och är det samma som marjoram?

Oregano som en växt

Vanlig oregano är botaniskt känd som Origanum vulgare , grekisk för "glädje av bergen." Det finns växande vilda på bergssidor i Grekland och andra Medelhavsländer där det är en ört av val.

Oregano-växten är en perenn som växer upp till två meter lång och har små blad som låter en skarp arom och stark smak för en mängd olika salta livsmedel. När de blommar, planterar idrotten rosa eller lila blommor , som också är ätbara. Bladen används fräscha från växten eller torkas. Kommersiellt är oreganos största marknad i parfymer.

Oreganos popularitet

Oregano, som vanligtvis kallas " Pizza- örten", är en av de mest använda örterna världen över, så det är svårt att föreställa sig någon som inte har provat det. Men oregano var nästan oanvänd i Amerika tills återvändande andra världskrigets soldater ökade populariteten hos pizza . Faktum är att försäljningen av oregano ökade med 5 200 procent mellan 1948 och 1956 på grund av pizza mani.

Oregano Vs. Mejram

Oregano till en person kan vara något helt annorlunda än en annan, eftersom det lätt förväxlas med sin närstående, marjoram. I Medelhavet är oregano också känt som vild marjoram, men det betyder inte att det är marjoram.

Marjorams botaniska namn är Origanum majorana, så det är samma släkt som oregano men det är en annan art. Marjoram s gentler smak är sötare än oregano, som är något woodsy med en varm och aromatisk smak. Och marjoramens arom är inte lika skarp som oreganos.

Att lägga mer förvirring i blandningen är-på grund av den nära relationen mellan marjoram och oregano-att de ser väldigt lika ut.

Marjoram har löv som är lite håriga och mer grågröna i färg, medan oregano har olivgröna blad, men överlag har de liknande utseende.

Oreganos sorter

Det finns ett antal olika sorter av oregano. Den starkaste smaksatta anses vara mexicansk oregano ( Lippia graveolens ), som faktiskt är från en annan botanisk familj. Mexikansk oregano är också känd som mexikansk marjoram eller mexikansk vild salvia, och om ditt recept kräver det specifikt, försök att inte ersätta. Spanska ( Origanum vivens ) och grekiska ( Origanum heraclites ) oregano har minskat smakämne.

Oregano i Recept

Oregano-speciellt färsk oregano-kan användas i mer än bara pizza och pasta sås. Den vackra gröna örten lägger till en utsökt och kanske oväntad jordisk smak till flera rätter, inklusive kyckling, skaldjur, hamburgare och även bönor. Testa det också i din nästa hemlagade pesto för lite mer robust toppning för pasta eller fisk. Tänk på att frysa färsk oregano för att njuta av året runt.