Sumac: Det bästa kryddan som du antagligen inte använder

Spice Profile: Sumac

Första gången jag öppnade en burk sumac och luktade det är det stark citrusyoma, var jag knuten. Jag fortsatte att sprinkla några på toppen av hummusen, jag gjorde just A Lá Minute. Jag doppade min vitlök gnidade grillad pita i sumac laced hummus ... HEAVEN!

De flesta människor associerar Sumac med att vara giftiga. Medan vissa Sumac-arter verkligen är giftiga, behöver du inte oroa dig. Kulinarisk Sumac är lätt identifierbar av dess livfulla röda glödlampor (Rör inte någon av de vita glödlamporna!).

Nu när vi har det ur vägen, låt oss prata om grunderna:

Smak: Sumacs smak är ganska överraskande. Det har nivåer av tårta och fruktiga smaker som bara kan beskrivas som ett element av lemony godhet. Denna söta men sura smaken följs av en astringent kraftfull smakknoppsstans. Medan en varierad smakprofil blandas, samlar Sumac fortfarande exceptionellt bra med andra kryddor som Allspice, Chili, Thyme och Cumin. En av de vanligaste kryddblandningarna Sumac finns i Za'atar . Sumac ger också ut naturliga smaker där det läggs till för liknande som Salt gör.

Fakta: Sumac bär växer på en buske som heter Rhus Coriaria. Denna växt växer vanligtvis i höga platåområden i Medelhavet. Sicilien är särskilt känd för att odla dessa läckra lilla bär på grund av dess vilda, steniga land. Men Sumac växer också i Turkiet och kan också hittas i delar av Iran.

Användningar: Sumac används ofta som ett syrmedel i arabisk och libanesisk matlagning. Sumac finns vanligare i USA som en grundpulver men kan användas som hel bär. Den vanligaste användningen för råbäret är att spricka eller krossa något och dra i vatten i ca 20 minuter och använd tillsats till marinader, dips eller förband.

Som sagt tidigare används pulvret mest. Ground Sumac är ett utmärkt komplement till köttgnid, bra kryddor för grönsaksrätter och nödvändig för din hemlagad hummus. Sumac blandar bra med de flesta nötter, till exempel valnötter och pinjenötter och ger ett munvattenelement när de läggs till äggplantor.

När du kan, ska du köpa hela kryddor och detsamma gäller för Sumac. Detta beror på att under marken Sumac kan varas i flera månader i en lufttät behållare, kan hela Sumac vara i upp till ett år. Tyvärr hittas hela Sumac sällan utanför det område som det odlas. Ground Sumac finns på specialmatbutiker och online.