Vad är Giblets?

Definitioner, beskrivningar och matlagningstekniker

Ordet giblets (uttalas med en mjuk "G" som i ordet ingefära ) hänvisar till nackor, hjärtan, lever och krångor av fjäderfä , främst kycklingar och kalkoner.

Dessa föremål är ofta (men inte alltid) förpackade och ingår i kroppshålan hos en hel kyckling eller kalkon. Ibland kommer njurarna att vara där också.

Men här är ett intressant fakta om den där väskan: organen och nacken som finns i den väskan är inte från den specifika kycklingen .

I tidigare tider, förutom halsar, hjärtan, lever, (ibland njurar) och krångor, hänvisade termen giblets även till föremål, vingspetsar, huvuden och till och med den diskettröda tingen på en hanehuvud som heter cockscomb .

Vinge tips (vinklad, flappy delen av vingen) och kyckling fötter är utmärkt för att göra kyckling lager , och båda är en delikatess i vissa asiatiska rätter. När det gäller huvudet och kakan, vet jag inte säkert vad som händer med dem idag, men jag skulle gissa daltar och kyckling biprodukter.

Idag finns det en fransbegrepp att ordet giblets endast hänvisar till ätbara organ, förflyttar den olyckliga halsen till en interloperstatus. Och ändå finns det i den lilla väskan.

Men ordet giblets användes tidigare för att beskriva organ och icke-organ, och det är inte klart när definitionen förmodligen begränsas till att omfatta endast organ. Så min känsla är att det är helt korrekt att räkna nacken bland giblets.

Vad är en snobb?

Ingen diskussion om giblets kan möjligen vara komplett utan att ta upp frågan om vad exakt är en snobb? Och svaret är att kizzar är ett matsmältningsorgan som hjälper till att mala upp maten som äts av de djur som äger dem (kycklingar, kalkoner och änder, liksom andra djur som pingviner och krokodiler).

En kyckling sväljer små småstenar och bitar av gris som lagras i kizzan och när maten kommer igenom, klämmer muskelkusen och kontrakter, vilket gör att stenarna slår upp maten.

Ankavisser används klassiskt för att göra confit , även om anka lever inte anses vara giblets eftersom det är (som gåslever) mycket önskvärt för att göra foie gras eller pate.

Matar Giblets

I klassisk mat skulle skivorna skäras och simmade tills de var ömma, vanligtvis med potatis och lök samt andra föremål som morötter, vitlök och bacon.

Alternativt kan de dammas i mjöl och sedan brunas i smör innan de suddar i vin och sedan huggar dem och använder dem i ett antal såser. Det kokta köttet är naturligtvis avlägsnat från nackbenet innan det läggs till såsen eller en annan maträtt.

Turkiet giblets à la Bourguignon var en klassisk förberedelse där giblets simmered i rött vin tillsammans med lök och svamp.

En vanlig förberedelse idag är att lägga till de kokta och hackade gibletsna till gravy eller fyllning eller till och med pasta sås .

Giblets kan också vara slagna och friterad , men de flesta har bara giblets som kom in i vilken fågel de förbereder, vilket gör att det är lite att servera.

Självklart, om du upptäcker att friterad giblets är för dig, kan du alltid lagra dem i frysen tills du har tillräckligt för att laga dem värda din stund. Avfrost dem bara i kylskåpet överallt och du kommer att vara bra att gå.

Vid tillagning av giblets är det viktigt att sätta levern åt sidan till de sista 10 minuterna av matlagning, annars ökar smaken. Eller ännu bättre, damm levern i mjöl och steka den i smör och vitlök. Eller grilla den på en spett.

Som med alla okokta fjäderfäprodukter, använd alltid vård vid hantering av de råa gibletsna eftersom de kan vara en risk för kors-kontaminering .