Confit: En klassisk konserveringsteknik för anka, gås och fläsk

Confit (pronounced cone-FEE) är traditionellt en teknik för att bevara fjäderfä och kött som anka, gås eller fläsk som innebär att laga köttet i eget fett och sedan lagra det i detta fett i en täckt behållare. Confit är en effektiv metod för att bevara kött eftersom fettet förseglar det syre som bakterierna behöver reproducera. Ordet confit kan användas för att hänvisa till tekniken eller till det kött som sålunda har bevarats.

Mat behöver dessa sex faktorer för att bidra till matförädling . Bakterier är små organismer som, som vi, behöver mat, vatten och syre för att överleva. Så berövar dem en eller flera av dessa saker dödar dem, och voilà! Din mat är bevarad.

Idag är det möjligt att hitta restauranger som serverar konfekt från grönsaker eller frukter. Dessa är inte sanna konfekter i betydelsen av ett kött som bevaras i sitt eget fett. Snarere är de mer som sylt eller chutneys. Frukt eller grönsaker konfekteras vanligtvis med socker istället för fett. Termen confit används nu ofta i restauranger för att menar mat som har lagts långsamt i fett vid låg temperatur. Som många klassiska livsmedelsskyddstekniker hör confit till området med kulinariska konster som kallas garde-krubba .

Förbereder Confit

För att göra en klassisk anka konfit förstår du ankaben med salt, brunt socker, vitlök och färska örter som timjan och andra kryddor.

Därefter kokas ankan i ankafett och vatten i några timmar. Vattnet kommer långsamt att koka av medan fettet förblir.

Kyl till rumstemperatur och kyl sedan andan i fettet. När du är redo att tjäna, ta bort anden från fettet och skrapa bort eventuellt överskott. Men kasta inte fettet! Du kan använda den för att göra confit igen, och det är otroligt att steka potatis.

Ett bra sätt att betjäna detta skulle vara att värma ankbenen i ugnen, stek potatis i ankafett och servera sedan med frisée kastad i en enkel senapsvinätte .

Du noterar att anka, gås och fläsk är alla livsmedel som kommer från djur med en relativt stor andel kroppsfett. Det är det fett som gör konfit möjligt. Det är därför du inte brukar se konfekter gjorda av kyckling eller kalkon eftersom de är relativt lutiga och därmed saknar det fettinnehåll som krävs för att göra en riktig konfit.

Frukt Confit

Medan en sann konfit inte kan framställas av frukt, hänvisar en fruktkonfit till en frukt som bevaras med socker. Denna process är mer känd som kandad frukt. För att en frukt ska bevaras på så sätt måste den vara helt infunderad med socker, vilket kan ta dagar eller månader beroende på fruktens storlek. Det är ovanligt att se större frukter bevaras på detta sätt och när de är resultatet är det vanligtvis ganska dyrt. Kandad frukt är en god behandling men på grund av dess höga sockerhalt är det inte särskilt bra för din midja.