Paella Valenciana: en traditionell valencianska Paella

Valencia är en region på Medelhavskusten i Spanien, som är känd för sina risrätter. Det finns så många versioner av paella som det finns kockar i Spanien, men Paella Valenciana är den traditionella versionen av Valencias signaturrisrätt, inklusive kanin, kyckling och sniglar.

Eftersom autentiska paella-pannor är så stora, är de inte lämpliga för matlagning ovanpå en standardbrännare eftersom de överstiger 10 till 12 tum. Du behöver en 17-tums (44cm) paella-pan för att förbereda detta recept. För att ge jämn värme över den stora ytan, använd en rundkokare grill eller gas paella brännare.

Torra bönor måste blötläggas i vatten i 8 timmar, så du borde blöta de vita bönorna över natten och dränera vätskan innan du lagar mat. Alternativt kan du ersätta kvalitetsburna bönor. Var noga med att skölja och dränera noga innan du använder.

Om kronärtskockor inte är säsong eller du inte kan köpa dem färska, använd en 16 uns burk kronärtskockor, dränerade. Frysta eller konserverade sniglar kan köpas speciella livsmedelsbutiker. Om du förbereder ingredienserna i god tid, kyl dem tills du är redo att börja laga mat.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blötlägg bönorna över natten. Töm vätska före tillagning.
  2. Skär hela kycklingen i bitar av betongstorlek; använd en köttklyvare för att skära kycklingen i bitar som är tillräckligt små för att enkelt blanda medan du suger. Gör samma för kaninen.
  3. Om du använder fräsch kronärtskockor , klippa bladen på blad och klipp av bottenstammen . Klipp kronärtskockor i kvarter, längdvis. Om du använder konserverade kronärtskockor dräner du kronärtskockorna. Ställ in alla grönsaker åt sidan.
  1. Ljus grillen. När kolen på grillen är täckta i vitaska kan matlagningen börja. Om du använder en gas paella brännare, tänd brännaren. Montera alla ingredienserna på ett bord nära grillen eller brännaren, så att du kan stanna i området och övervaka matlagningen.
  2. Placera pannan på gallret och tillsätt tillräckligt med olivolja för att belägga botten och låt pannan värmas. När det är varmt, sauté lök, vitlök och tomater i olivoljan . Tillsätt olivolja efter behov för att förhindra att du sticker.
  3. När löken är genomskinliga, lägg till kyckling, sniglar och kanin. Kok, ständigt omrörning - ca 15 minuter. Tillsätt de vita bönorna och rör om. Under tiden värm kycklingbuljongen i en kastrull tills det är varmt.
  4. Tillsätt riset i form av ett kors. Rör om i 2 till 3 minuter för att noga täcka riset med olja.
  5. Krossa saffron trådar med fingrar och tillsätt saffran till spannmålspannan och rör om. Häll långsamt buljong i pannan tills innehållet är täckt.
  6. Tillsätt de gröna bönorna och sprid jämnt över pan. Låt svalna, laga ris och bönor. Lägg till mer buljong om det behövs.
  7. När ris är kokt, ta av från värme och täcka med aluminiumfolie, så att paella kan vila i 5 till 10 minuter före servering.

Göra andra sorter och bättre paellaer

Matlagning paella tar lite teknik, så om det blir en favoriträtt är det värt att lära sig att laga en perfekt paella . Du kan också vilja prova olika sorter, som Paella de Marisco , en skaldjur paella eller ett eget eget recept .