Paella - En introduktion till spanska Paella

Paella är för närvarande en internationellt känd risrätt från Spanien . Den härrörde från en region som heter Valencia på Spaniens östra kust. Idag tillverkas paella i varje region i Spanien, med nästan alla ingredienser som går bra med ris. Det finns så många versioner av paella som det finns kockar. Det kan innehålla kyckling, fläsk, skaldjur, fisk, ål, bläckfisk, bönor, ärtor, kronärtskockor eller paprika.

Saffron, kryddan som också vänder riset en underbar guldfärg är en viktig del av maträtten.

Urella av Paella

Det finns en gammal historia om hur de moriska kungarnas tjänare skapade risrätter genom att blanda vänster från kungliga banketter i stora krukor för att ta hem. Vissa säger att ordet paella härstammar från det arabiska ordet "baqiyah" som betyder left-overs. Lingvisterna tror emellertid att ordet paella kommer från namnet på den pan som den är gjord i - latinska termen patella, en platt platta på vilken erbjudanden gjordes till gudarna.

Berättelserna om tjänare som skapar rätter från kungens vänster är romantiska, men vi vet säkert att det inte var förrän mitten av artonhundratalet att modern paella skapades i ett område runt Albufera (en sötvattenlagun nära Valencia) . Under lunchen skulle arbetarna i fälten göra risrätten i en platt panna över en eld. De blandade sig i vad de kunde hitta - som sniglar och grönsaker.

För speciella tillfällen tillsattes kanin och senare kyckling.

Grunderna i Paella

För att förbereda paella finns det tre grundläggande regler att följa.

  1. Koka över en eld - Paella är bäst förberedd över en öppen eld, kolgrill eller gas paella brännare. Använd en rund kettle-stil BBQ, som ett Weber-märke. Anledningen till detta är att värmen är jämnt fördelad och eftersom värmen gradvis bör minska när du lagar mat. Först måste elden vara mycket het för att bryta köttet; då borde det vara lägre för att simma riset. Om du förbereder paella ofta, kanske du vill investera i en Paella Burner & Adjustable Tripod Stand, avsedd speciellt för att laga paella utanför. De levereras vanligtvis med två-ring eller tre-ring brännare och tillåter justering av varje ring separat. Dessa brännare ansluter till en propanbehållare via en slang och regulator.
  1. Använd en Paella Pan - En traditionell paella pan är en nödvändighet. Pannan kallas ibland en paellera, även om det finns en viss meningsskiljaktighet bland spanjorerna om användningen av detta ord. Det är en stor, platt, öppen rund stålpanna med handtag.
  2. Använd Bomba Rice eller Medium-Grain Rice - För bästa resultat, använd Bomba sortiment av ris, vilket är en nästan rund riskorn från Levante (Spaniens östra kust). Om bomba-ris inte är tillgängligt, använd en medelkorn snarare än långkornigt ris. Både bomba eller mediumkornigt ris absorberar mycket vätska, vilket gör den särskilt lämplig för paella. Du kan beställa bombarris från många online spanska livsmedelsbutiker.

Så säsong en Paella Pan

Innan du lagar mat i en paella-pan, var noga med att krydda pannan. Även om det finns olika sätt att göra detta, är det enklaste sättet att först tvätta pannan med varmt vatten och tvål och torka omedelbart med en mjuk trasa. Medan pannan fortfarande är varm, använd en mjuk trasa eller pappershandduk, gnid olivolja över hela insidan av pannan. Om pannan inte är varm efter tvätt, lägg den i ugnen på varm i några minuter, och smutsa sedan oljan på den.

Det är mycket viktigt att rengöra pannan noggrant efter varje användning. Sedan, innan du lagrar den, gnugga den med olivolja för att förhindra att den rostar.

Om du någonsin drar ut pannan och det har börjat rosta, var inte panik och kör ut för att köpa en ny! Enkelt använd en såpig stålullkudde för att tvätta den försiktigt och släng av rosten. Gnid sedan med olivolja för att krydda den igen.