Mung Bean Sprouts-Mat i Kinesisk Matlagning

Redigerad av Liv Wan

Den krispiga konsistensen och den söta smaken av bönspiror ger en smak till många kinesiska rätter. Det är den här kombinationen av smak och konsistens som har gjort bönesproutse till en mycket populär grönsak både i öst och väst.

Först, en bit av förtydligande, med bönspiror hänvisar jag till mungbönspirer , de särpräglade plumpa silverspirorna med två gulaktiga "horn" i ena änden och en scraggly svans som kommer från mungbönsplantans spridna utsäde.

Kineserna har blivit växande mungbönspiror i cirka 3000 år men populariteten hos bönspiror i väst är ett senare fenomen på grund av bönspiratens hälsofördelar och låga kalorier.

Bönspiror är höga i protein och vitaminerna B och C. Äta bönspiror är regelbundet bra för att öka näringen i din kost. Nedan följer några av de hälsofördelar som bönspiror ger:

  1. Lågkalorier, mungbönspiror innehåller nästan inget fett eller kalorier. De är en dieters dröm!
  2. Ett bra sätt att konsumera vitaminer C
  3. Ett bra sätt att konsumera vitaminer B
  4. Bönspiror är en lysande källa till folsyra, som kan hjälpa dig att förebygga anemi och fosterskador.
  5. De är höga i protein.

Enligt den amerikanska avdelningen för jordbruk innehåller en kopp bönspiror endast en tjugosju kalorier. De är låga i salicylat, en naturligt förekommande kemikalie i växter som vissa individer har svårt att tolerera.

(Aspirin är acetylsalicylsyra). I kinesisk medicin anses bönspiror vara en yin eller kylande mat.

Både konsistens och smak av mungbönspiror - krispig med en delikat sötnossteg - förbättrar ett antal populära kinesiska rätter, från äggrullar till stekpannor och sallader.

När du handlar för mungbönspiraler, se till att du letar efter de snabbare som inte är sneda eller missfärgade.

Om de är korrekta, sätt i en plastpåse med några droppar vatten, täta och förvara i kylskåp. Om de lagras på detta sätt, kommer de att vara i en eller två dagar. Om du behöver behålla dem längre kan du försöka täcka dem med kallt vatten och förvara i en sluten burk i kylskåp. Om vattnet byts varannan dag borde de vara i upp till en vecka. Men eftersom de är så lätta att hitta och i allmänhet riktigt billiga föredrar jag att vänta och köpa dem precis innan de används. Mungbönspiror kan också frysas för användning vid ett senare tillfälle.

Ett annat alternativ är att odla din egen och detta kräver en ganska enkel procedur. börja med att tvätta ½ kopp mungbönor och dränera och sedan blötlägga över natten i vatten. Töm de blöta bönorna och placera dem i en stor glasburk (en som rymmer 4 koppar eller 32 uns) och täcka med vatten. Lägg en bit ostduk eller liknande material över burken, använd ett gummiband för att hålla den på plats. Byt vattnet en gång om dagen. Efter flera dagar kommer groddarna att klumpa och långa. Skölj dem, dränera och kyl.

Du kommer ibland att hitta recept som kräver silverspiror (銀芽); Dessa är bönspirer som har tagit bort sina ändar. Trimning av groddarna är tidskrävande, men det är bara gjort för estetiska ändamål.

Jag hoppar ofta över det här steget. Om du har jobbat hela dagen, är trött och bara vill laga en krångmiddag, trimma inte mungbönspirorna. De smakar lika bra trimmad och ojämn.

På en hälsorelaterad anmärkning har mungbönspiror kopplats till förekomsten av livsmedelsburna sjukdomar som salmonella. Offentliga tjänstemän i både Kanada och USA arbetar med odlare för att genomföra säkrare odlingsmetoder. Under tiden kan du minska risken väsentligt genom att laga groddarna i soppor eller stekpannor.

Nedan finns några läckra recept som använder mungbönor, jag hoppas att du kommer att gilla dem.

Läckra Zhajiangmian kinesiska Noodle Recept

Zhajiangmian är en av mina favorit kinesiska nudlarrätt. Nudelsås innehåller edamambönor, fläskkött (du kan också använda köttmjölk i stället), chili-bönsås och garnera med blancherade julrotade morot och mungbönor.

Hälsad Bakad Kyckling Chicken Chow Mein

Chicken Chow Mein - Ett hälsosamt recept på Chicken Chow Mein från Heart Smart Chinese Cooking, av Stephen Wong

Honung nötkött med rostat sesamfrön

Nötkött med sesamfrön - Rörstekt biff belagt i en honungsås och toppad med rostade vita sesamfrön.

Buddhas glädje: Ett gott vegetariskt stekfrysta recept

En vegetarisk maträtt som är mycket populär i det kinesiska köket.

Hemgjorda kinesiska äggrullar med fläsk eller grillfläsk

Kinesiska äggrulle recept - En lätt att göra recept på denna fleråriga fest favorit. Innehåller tips om matlagning och frysning av äggrullar.

Honung Beef Stir-fry

Honungbiffsteg - Sött honung och tårtsvart risättika gör en spännande kombination i det här friteringsreceptet.

Shanghai Pan-stekt Nudlar med fläsk

Ett recept för Shanghai-stekta nudlar med smaklig fläsk och kål.

Singapore Noodle med ris Vermicelli Recept

Singapore Noodles är en populär asiatisk maträtt med tunna curried risnudlar och grönsaker, med räkor eller kött som tillval.

Scrumptious Spring Rolls med grillat fläsk

Juicy kinesiskt grillat fläsk är parat med krispiga grönsaker i en ostron-smaksatt sås i detta kinesiska vårrullrecept.

Rörstegt Egg Foo Yung

Ägg Foo Yung - Oavsett om du stavar det ägg foo yung eller ägg fu yung, smakar den kinesisk-amerikanska versionen av en omelett utsökt. Innehåller en sås recept.

Stir-stekt fiskfiléer med ingefära

Prova detta Seafood Recept för Stir Fry Fish Fillets, ett kinesiskt recept med ginger, sesamolja och ostronsås.

Turkiet Chow Mein

Chow Mein är ett utmärkt sätt att betjäna kvarvarande kalkon från tacksgivande eller julmiddag.

Kinesiska Steg-Fry Mung Bean Sprouts Recept

Mung Bean Sprouts är en väldigt populär grönsak i kinesisk mat och den här artikeln lär dig hur man lagar mat med dem.