Vad är bakpulver?

Beskrivning, användningar, sorter och hur du gör din egen

Bakpulver är ett vanligt kemiskt utspädningsmedel som används för att skapa en lätt, fluffig konsistens i många bakverk. Bakpulver består av ett alkaliskt pulver, ett syrasalt och en neutral stärkelse. Den alkaliska och syra komponenterna kombinerar för att ge bakpulver leavening åtgärder, medan stärkelsen (vanligtvis majs eller potatis stärkelse) tjänar till att absorbera fukt och förlänger pulverets styrka under lagring.

Bakpulver används oftast för sura muffins, pannkakor, snabbbröd eller andra blandningar som använder en lös smet.

Batterier är inte tillräckligt starka för att hålla i gaser under långa tidsperioder, så de behöver snabbverkande avlastningsverkan som den som skapats med bakpulver eller natron .

Hur fungerar bakpulver?

När syror och baser kombinerar, frisätter de ofta gas som en biprodukt av reaktionen. För att förhindra att bakpulveret reagerar så snart det är gjort används en syra som inte reagerar med basen tills vatten tillsätts.

När fukt läggs till bakpulver, reagerar syran och basen och producerar koldioxidgas. När gasen släpps blir den fast i smeten, vilket får den att blåsa upp och expandera.

Den neutrala stärkelsen som tillsätts till bakpulver absorberar fukt i luften, vilket förhindrar att det katalyserar reaktionen under lagring.

Singelverkande mot dubbelverkande bakpulver

Enkeltverkande bakpulver reagerar vid hydratisering vid rumstemperatur. Detta innebär att huvuddelen av förtöjningsverkan inträffar så snart smeten blandas.

Om det finns en fördröjning mellan att blanda en bakning, kan en del av gasen fly undan och orsaka deflation. Dubbelverkande bakpulver släpper ut en andra utbrott av gas vid exponering för värme. Denna andra utbrott av gas utgör en eventuell förlust av gas mellan den första hydratiseringen av smeten och när smeten stelnar i ugnen.

Detta är speciellt användbart för produkter som pannkakor som inte får kokas omedelbart efter blandning.

Den typ av syrasalt som används i bakpulveret bestämmer om det är ett enkelverkande eller dubbelverkande pulver. För enkelhet och tillförlitlighet är de flesta bakpulver som säljs i butikerna idag dubbelverkande.

Bakpulver vs Baksoda

Bakpulver innehåller både en syra och en baskomponent och är beroende av fukt och värme att reagera. Bakpulver är ett alkaliskt enda pulver som kräver tillsats av en sur ingrediens (vinäger, citronsaft, kärnmjölk, etc.) för att reagera.

Bakpulver kan tillverkas hemma genom att kombinera bakpulver (bas), kräm av tartar (syra) och majsstärkelse . Om blandningen ska användas omedelbart är majsstärken inte nödvändig. Tartkräm är en rumstemperaturreaktionsyra, så denna blandning skulle betraktas som ett endaverkande bakpulver.

Huruvida bakpulver eller bakpulver kommer att användas i ett recept beror vanligtvis på den relativa surheten hos övriga ingredienser i smeten. Batterier som innehåller sura ingredienser kommer oftast att använda, om inte allt, sodavatten eftersom tillsatsen av för mycket bakpulver leder till en sur smet och smaken kommer att påverkas.

På samma sätt, om en smet inte innehåller sura ingredienser och bakpulver används, kommer det inte att finnas tillräckligt med syra för att orsaka läckagereaktionen och slutprodukten kan smaka bitter på grund av de stora alkaliska ingrediensernas överflöd.

Hur man testar bakpulver

Eftersom bakpulver endast kräver fukt att reagera kan exponering för omgivande luft orsaka en långsam förlust av styrkan över tiden. För att testa ditt bakpulver, sätt bara en liten mängd i en maträtt och tillsätt vatten. Kraftiga bubblor ska visas inom 10-15 sekunder. Om pulvret inte reagerar med vatten, håller det inte längre utspänningskraften.