Du säger Cilantro, jag säger koriander?

Om du någonsin har deltagit i ett middagsfest med etnisk mat , har du utan tvekan provat koriander. För en liten grön växt, koriander - eller Coriandrum Sativum att kalla det med sin vetenskapliga termen - har gjort ett ganska namn för sig själv. En medlem av persiljafamiljen, både växten och dess frukt, presenteras i stor utsträckning i asiatiska, latinska och indiska kök. Du hittar det ökar smaken av kinesiska soppor, indiska masalas och mexikanska salsor.Är koriander en krydda eller en ört? Tekniskt kan ordet koriander användas för att beskriva hela växten: löv, stjälkar, frön och allt. När man talar om koriander hänvisar de flesta till kryddan som produceras från plantans frön. Växtens löv kallas vanligen cilantro, som kommer från det spanska ordet för koriander.

Växtens löv och de mogna frön smakar helt annorlunda. Lite för annorlunda för många mer känsliga palats, tyvärr. Epicures som försöker fånga cilantros unika arom har använt ord som sträcker sig från skarp till soapy. När det gäller mig själv tycker jag att det är roligt, men jag kan se varför vissa människor hävdar att kaviar är en förvärvad smak.

Det är en annan historia för frön. Koriander är ett extremt populärt kryddor med en behaglig lemonsmak. Dess arom kan ofta upptäckas i asiatiska karriärer ; Det används också i europeisk matlagning.

En bit av historia

Lite är känt om korianderväxtens ursprung, även om det allmänt anses vara infödda i Medelhavet och delar av sydvästra Europa. Experter tror att dess användning går tillbaka till minst 5000 BC. Hänvisningar till koriander finns i sanskritskrifter, och frön placerades i egyptiska gravar.

I kärleksväxter säger Christian Reach att forntida egyptier och greker trodde koriander hade afrodisiakala egenskaper. Dioscorides, en grekisk läkare och författare till flera kända böcker om medicinska kvaliteter av örter trodde att konserverande koriander krydda kunde öka en mans sexuella styrka.

På en annan anteckning räknas koriander till och med i det gamla testamentet. I Exodus, kapitel 16, vers 31, står det att: "Och Israels hus kallade sitt namn Manna, och det var som korianderfrö, vitt, och smaken av det var som skivor gjorda med honung."

Cilantro har använts i kinesisk matlagning i hundratals år. Liksom andra forntida kulturer, den kinesiska värderade cilantro för det är medicinska och ansedda afrodisiakala egenskaper, liksom dess särpräglade smak. I "Asian Ingredients" konstaterar Ken Hom att cilantro är en av de få matväxter som används i kinesisk matlagning.

Mer nyligen blomstrade korianderväxter i Massachusetts i början av 1600-talet, en av de första örterna odlade av de amerikanska kolonisterna. Och sjuttonhundratalet fransmännen använde destillerad koriander för att göra en typ av sprit. Idag odlas cilantro i tropiska och subtropiska länder över hela världen. Cilantro är en ört som används över hela världen.

Medan ofta kallad kinesisk persilja i asiatiska kokböcker (mexikansk persilja är ett annat vanligt smeknamn) har cilantro en starkare, mer distinkt smak än persilja.

Cilantro har en framträdande roll i kinesisk matlagning. Cilantroblad och stjälkar används ofta för att garnera kinesiska sallader eller hackas upp och blandas i dressingar och såser. Cilantro används också i andra sydostasiatiska kök . Till exempel, cilantro rötter gör ett skarp tillsats till thailändska curries.

Även om koriander kommer från korianderplanten spelar krydda inte en stor roll i kinesisk mat. I kinesiska kockböcker kan du hitta koriander som beskrivs som en växt som liknar persilja, utan att det nämns om krydda alls. Och det är vanligt att hitta recept som kräver färsk koriander, vilket betyder korianderblad. Medan det skulle vara felaktigt att säga att kinesiska kockar aldrig använder koriander, spelar den en större roll i indiska och indonesiska kök.

Dessutom ger korianderfrön en lemonsmak till många thailändska rätter.

När du köper cilantro (även kallad kinesisk persilja), kolla efter löv som har en ljusgrön färg utan gula fläckar, och inga tecken på vissning. Färsk koriander håller inte länge, och du måste lagra den i kylskåpet. En metod är att sätta cilantro i en luftfylld, säkert stängd plastpåse i det grönsakskrämma avsnittet i ditt kylskåp.

Om du använder korianderfrön, kontrollera om de måste tvättas före förvaring. Fröna kan torkas i solen eller i ugnen vid låg temperatur. Ett annat tips är att torka frön innan de slipas, eftersom det hjälper till att få fram sin unika doft.

Hantverkare kan vilja överväga att odla sina egna korianderväxter. En hårdårig år som trivs i ljumlig jord i direkt solljus, bör koriander planteras samtidigt som du skulle plantera persilja i ditt specifika område.