Hur mycket Turkiet behöver jag för Thanksgiving?

Beräkna serveringsmängder för Turkiet och andra sidorätter

Att räkna ut hur mycket kalkon du behöver för din Thanksgiving-middag kan vara en riktig huvudskrapa. Speciellt när du börjar överväga variabler som din familjs aptit, och om du gillar att ha gott om rester efteråt.

Om det inte var tillräckligt svårt, måste du göra samma beräkning för allt annat: potatis, fyllning, sås, även paj!

Lyckligtvis har vi täckt dig, oavsett om du lagar mat för en liten samling, eller en liten armé.

Låt oss tackla kalkon först.

Du behöver 1 1/2 pund Turkiet per person

Figur 1 1/2 pounds okokt kalkon per person. Med andra ord, för att mata 12 personer, skulle du behöva en 18-pund kalkon (12 × 1,5 = 18).

Denna formel (och det här är sant för de riktlinjer som följer också) kommer att ge generösa återstående. Tänk på att de föreslagna kvantiteterna är medelvärden, vilket innebär att de redan tar hänsyn till det faktum att inte alla äter samma mängd.

Trots det, om alla i din grupp är en stor ätare, stöter du den upp till 2 pund per person för att vara på den säkra sidan. (Läs vidare för idéer om hur man använder rester.)

Ett annat tillvägagångssätt du kan ta om din gästlista ligger på den större sidan är att steka två medelfåglar istället för en enda stor.

Om du har ugnsutrymmet kan du steka två 12 pund kalkoner och mata 12 till 13 personer, vilket handlar om hur många en 20 pund kalkon ska mata. Men fördelarna med att ha två kalkoner är att det är lättare att styra matlagningen med mindre kalkoner, och de lagar sig naturligtvis snabbare.

Plus, du kommer att sluta med mer mörkt kött på det här sättet, samt fördubbla ditt antal trummor och vingar.

Om din grupps preferenser lutar i den riktningen kan du tillsammans med hela kalkonen rosta ytterligare ett kalkonbröst - antingen benfritt eller benfritt.

För ett ben i bröstet, figur 1 1/4 pund per person och för en benlös, 3/4 pund per person.

(Detta tar hänsyn till benets vikt).

Således kommer till exempel en 12-pund kalkon PLUS en 7-pund benin kalkonbröst mata omkring 12 personer.

Anledningen till att större kalkoner matar fler människor per pund är att det inte är benen som blir större som en kalkons totala viktökning, det är brösten.

Därför kommer en större fågel att ha ett högre förhållande av vitt kött till ben. Lämna dig ytterligare en anledning att vara tacksam under denna semestersäsong.

Vad om sidrätterna?

Gravy : Gravy är bränslet som driver din Thanksgiving-middag. Planera på en halv kopp sås per person. Även då kan du fortfarande sluta!

Potatismos : 3/4 kopp (kokt) per person (eller 1 kopp för rester). Detta fungerar till ungefär 1/2 pund potatis, eller 1 1/2 medelstora potatis, per person.

Fyllning : 3/4 kopp (kokt) per person (eller 1 kopp per person om du vill ha rester). En 6-oz låda med torr fyllning indikerar att det kommer att ge sex portioner, men akta dig: den här beräkningen förutsätter 1/2 kopp fyllning per portion.

Tranbärssås : 1/2 kopp per person (4 portioner per burk, 8 portioner per 12-oz väska med färska tranbär).

Gröna bönor (eller morötter eller annan kokt veggie): 1/3 till 1/2 kopp per person. En 1-pund väska med morötter kommer att producera 3 till 4 portioner, vilka faktorer i trimning och peeling.

Gröna bönor har ett något högre utbyte eftersom du inte behöver skrälla dem.

Vin : Två 750 ml flaskor per 3 personer.

Öl : 8 burkar eller flaskor öl per 3 personer.

Glöm inte efterrätt!

Pie: En paj per 6 till 8 personer. Detta förutsätter en skiva per person, och du kan bestämma om du ska dela upp varje paj i 6 eller 8 skivor.

Om du älskar efterrätt, figur sex skivor per paj. Det kan innebära att du ändrar serveringsstorleken på dina middagsprodukter för att spara utrymme för ytterligare efterrätt (dvs. mer matematik).

Alternativt kan du helt enkelt räkna med att du får plats för det på något sätt. Det är trots allt vad elastiska midjeband är för.

Tabellen nedan bryter ut de kvantiteter av varje objekt du behöver för olika antal portioner:

Maträtt 4 till 8 portioner 8 till 12 portioner 12 till 16 portioner 16 till 20 portioner
Kalkon 12 till 16 pund 18 pund 24 pund 30 pund (eller två 14 till 16 pund kalkoner)
Sås 2 till 4 koppar 4 till 6 koppar 6 till 8 koppar 8 till 10 koppar
Potatismos 1 till 2 kvartar 2 till 3 kvartar 3 till 4 kvartar 4 till 5 kvartar
Fyllning (kokt) 1 till 2 kvartar 2 till 3 kvartar 3 till 4 kvartar 4 till 5 kvartar
Tranbärssås 2 till 4 koppar 4 till 6 koppar 6 till 8 koppar 8 till 10 koppar
Gröna bönor / annan veggie (kokt) 2 till 3 koppar 3 till 4 koppar 4 till 5 koppar 5 till 6 koppar
Pie / ostkaka 1 paj 2 pajer 2 till 3 pajer 3 pajer
Vin (750 ml flaska) 1 till 3 flaskor 3 till 4 flaskor 4 till 5 flaskor 5 till 6 flaskor
Öl (12 oz burk) 5 till 10 burkar 10 till 15 burkar 15 till 20 burkar 20 till 25 burkar

Talar om öl och vin ...

De öl- och vinkvantiteter som visas ovan antar att du betjänar den ena eller den andra, inte båda . Om du planerar att servera öl och vin, halvera du bara båda beloppen. Om man antar 5 glas vin per flaska, fungerar det till 3 drycker per person.

Detta bör omfatta vad dina gäster kommer att konsumera på middag, men inte mycket mer. För förlängda festligheter är en bra tumregel ett antal gäster × timmar × 2. Således är 10 personer i 4 timmar lika med 80 drycker eller cirka 8 flaskor vin plus 3 12-pack öl.

Självklart kommer inte alla gäster att imbibe. Också kommer öl i allmänhet i steg om 6 eller 12. Så du har lite wiggle rum om du vill justera upp eller ner.

Vad ska man göra med rester

Turkiet: Gör smörgåsar självklart. Och när du har valt varje sista skrot av köttet från slaktkroppen, använd det för att göra soppa eller kalkonlager . Du kan även frysa slaktkroppen för att användas senare. Helt förståeligt att göra matlagning ett tag efter detta.

Potatismos: Gör potatiekroketter , eller använd den för att tjocka din kalkonssoppa. Du kan även värma upp det på en våffeljärn för att spruta upp den och ge den en ny form.

Fyllning: Det finns aldrig någon kvarvarande fyllning. Men om det finns, lägg det till dina smörgåsar eller prova det ovannämnda våffeljärnsticket (kanske kombinerar fyllningen med potatismos).

Tranbärssås: Återigen sjunger din kalkonsmörgås om du gör den med kvarvarande tranbärsås. Det (tillsammans med sås) gör också en härlig topping för dina potatis / fyllningsvafflar.

Gravy: Det kommer inte att finnas någon kvarvarande sås. Oroa dig inte, men: Att göra mer är en cinch .

Grönsaker: Lägg dem i din soppa eller hugga upp dem och lägg dem till din fyllning innan du svävar. Om du känner dig väldigt ambitiös, ta din kvarvarande kalkon och grönsaker och gör dem till kalkonggryta .

Slutligen kan det här vara det bästa du kan göra med dina Thanksgiving-kvarlevor: dela upp det hela, packa det i förvaringsbehållare och skicka det hem med dina gäster!