En hel matdiet: Varför och Hur

En hel matdiet: Varför och Hur

Västmedicin erkänner alltmer att en naturlig eller hel matdiet är avgörande för att förebygga och läka de flesta sjukdomstillstånd. Den moderna mänskligheten i den industrialiserade världen står inför epidemisk frekvens av fetma, diabetes, cancer och en mängd dietrelaterade (och förebyggbara) hälsoproblem.

Vi har samtidigt sett en markant ökning av konsumtionen av bearbetade och förpackade livsmedel.

Områden som en gång hade en fiskare, gårdsstall, slaktare och bagare är nu berövade. Supermarknader som transporterar förpackade livsmedel av tvivelaktigt ursprung har ersatt dessa småföretag, och i många samhällen är lokalt uppvuxen mat oerhört.

Genetiskt modifierade livsmedel har tagit huvudstadiet i stort jordbruk, hormonbelastade kött och frukter och grönsaker mättade med bekämpningsmedel har invaderat våra marknadshyllor. Kemikalier och socker lurar i livsmedel som traditionellt varken innehåller. Vad ska vi göra på jorden?

När vi väl känner igen att vår hälsa (och våra familjer) äventyras varje gång vi öppnar en mikrovågsugnig måltid, en kakablandning eller en bearbetad förpackad mat, är det dags att lära oss vad alternativen är.

Så vad gör mat "helt"?

Det grundläggande begreppet är att hela maten är obearbetad och oskadad och kommer till oss direkt från naturen. Hela maten är inte genetiskt modifierad, bearbetad, färgad, gjord av syntetiska medel eller laddad med hormon tillsatser.

Vitt mjöl, socker, vitt ris, mest kalla spannmål, kakor och förpackade livsmedel bearbetas.

Hela matar inbegriper korn (såsom fullkornsmjöl, brunt och vildt ris, quinoa, hirs); organiska eller minimalt behandlade frukter och grönsaker; vilt fångad eller hållbart odlad skaldjur organiskt upphöjda kött ekologiska, obearbetade mejeriprodukter och fritt sortägg .

Hela matar innehåller inte konserveringsmedel och har följaktligen en kortare hållbarhetstid.

På grund av framsteg i matberedningstekniker finns olika metoder för att skydda livsmedel (som uttorkning, torrkokning, konservering och frysning) och kan inkorporeras - i måttlighet - under årstiderna när växtsäsongen är vilande.

Hur mycket kostar det?

Många säger att äta ekologisk mat är orimligt dyrt. Att göra ett åtagande om att ha en liten trädgård (även i behållare) hjälper oss att omarbeta vår relation med mat. Att gå med i Food Co-op eller CSA (Community Supported Agriculture) är ett bra sätt att spara pengar. Sist men inte minst, en dominerande växtbaserad kost är inte dyrt. Korn, baljväxter och grönsaker kostar inte så mycket.

Vad vi behöver känna igen är att ju mer vi drivs av falsk mat och förfalskade smaker, ju mer sannolikt är vi att utveckla en sjukdom. Så är kostnaden för en hälsosam kost så hög? Det är en investering med långsiktig vinst och kan hålla nyckeln inte bara för vår hälsa utan även för våra barns .