Hemlagad potatismos och variationer

Nyckeln till de bästa hemlagade potatismosorna är inte i smör, mjölk eller kryddor. Det handlar om potatis du väljer och hur du mash dem.

Russetpotatis är stärkelse med något torrt kött, vilket gör dem till ett utmärkt val för potatismos. Växta potatisar med låg stärkelse - som de röda sorterna och nya potatisar - kan göra läckra potatisar, men var försiktig så att de inte överblandas, eller de kan bli gummy. En potatisritare är inte nödvändig, men det kommer att säkerställa smidig, klumpfri potatismos.

Men var inte rädd! Perfekt, krämig potatismos är möjlig med detta recept och användbara tips. Om du letar efter något lite annorlunda eller lättare, ta en titt på tips och variationer under receptet.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skala potatisarna och skär dem i 2-tums kuber. Sätt potatisarna i en stor kastrull och täck med vatten. Tillsätt 2 teskedar salt till vattnet.
  2. Placera kakan över hög värme och koka. Minska värmen till medium-låg och täcka pannan. Fortsätt tillagning i ca 20-25 minuter, eller tills potatisen är öm.
  3. Under tiden, innan potatiserna är färdiga, värm mjölken i en liten kastrull över medium-låg värme tills det är varmt. Avsätta.
  1. Töm potatiserna och placera pannan över värmen i ca 20 till 30 sekunder längre, eller bara tillräckligt länge för att torka potatisen. Ta bort potatiserna från värmen.
  2. Bryt potatisarna med en potatismaskare. Alternativt, för en mjukare konsistens, sätt de först genom en potatisriber först. Tillsätt den värmda mjölken, smält smör och svartpeppar. Fortsätt mashing till jämn, tillsätt salt, till smak och mer mjölk, efter behov.
  3. Överför potatisarna till en serveringsskål och servera omedelbart.

Förberedelsestips

Smakvariationer

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 229
Totalt fett 9 g
Mättat fett 5 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 23 mg
Natrium 806 mg
kolhydrater 34 g
Kostfiber 4 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)