Asturiens mat

Lär känna det spanska regionala köket i Asturien

Asturien är en provins i regionen som kallas grön spanien , som inkluderar Galicien, Asturien, Baskien ( El Pais Vasco ) och Cantabria. Traditionellt gastronomiskt tänkande skulle klumpa samman alla dessa regioner och kalla dem "såsens land", men varje område har sina egna kulinariska bidrag att göra, så det är bäst att fokusera på var och en individuellt.

Var är Asturien?

Asturien är smält mellan regionerna Galicien i väster, Cantabria i öster och Castilla-Leon i söder.

Asturien har miles av kusten på Kantabriska havet i norr, vilket ger Asturiens regionala rätter med högkvalitativ fisk och skaldjur. Asturierna är stolta över sin historia, däribland det faktum att de 722 e.Kr. hjälpte de till prins Pelayo att slåss mot morerna. I många århundraden efter det uppträdandet betraktades Asturien som en fattig region av enkla bönder fram till slutet av 1800-talet, när regionen upplevde mer välmående tider.

Traditionellt är asturierna bönder, herdar och fiskare. Till och med idag tillåter många herdar sina fårflockar att vandra runt de vackra gröna kullarna, och de inhemska raserna av nötkreatur är prisade för sin mjölk. Asturien är ostlandet och det finns över två dussin sorter av ko, får- och getmjölksost som produceras i Asturien.

Berömda rätter

Det regionala köket i Asturien är välkänt i Spanien och Latinamerika. Här är några av de mer kända rätterna från Asturien:

Regionala ostar

Cabralesost är den mest kända osten i regionen. Det är en starkt aromatiserad blåost som är äldre i grottor och produceras nu under en ursprungsbeteckning (DO).

Den finns tillgänglig i gourmetmataffärer och via webbplatser. Regleringsrådet för denna ursprungsbeteckning erkänner att Cabrales- ost är en av de mest kända produkterna i Asturien och marknadsför nu produkten internationellt, liksom genom kulinarisk turism i Cabrales-området.

Regionen producerade andra ostar som Gamonedo, Penamellera och Afuega'l Pitu.

Cider och vin

Sidra eller cider , gjord av lokalt odlade äpplen i Asturien, har producerats här sedan antiken och har länge betraktats som det regionala "vinet". Det är en alkohol med låg alkohol, som är lite brusande och väldigt uppfriskande. Det är populärt över hela Spanien och åtnjutit under varmt sommarvädret. Förutom sidra har Asturien en ny DO eller Denominacion de Origen , "Cangas", där både röda och vita viner produceras.

Populära Asturiska Desserter

Arroz con Leche: Rispudding
Den asturiska versionen är gjord med ris, smör, socker, citron och kanelsticka, men har ett speciellt tillägg - ett lager av karamelliserat socker ovanpå.

Casadieller eller Bollinas de Nuez Recept: Spanska Walnut-Fyllda Bollinas
Dessa söta lilla empanadillas eller omsättning är fyllda med hackade valnötter som har blöttsnat över natten i anislikör och socker. De är stekt och belagda i socker.

Tarta de Manzana: Apple Tart
Färskt skivade äpplen bakas i ett konditorivar och fylls med aprikosbehållare. Vissa versioner inkluderar också en kopp lokal cider.

Quesada Asturiana : Asturiska Cheesecake Recept
Denna traditionella ostkaka är gjord med färsk getost och dekorerad med frukt eller socker.

Andra sötsaker att försöka från Asturien är tocinillos de cielo, fayules och cara jitos ( friter fyllda med hasselnötpasta).