Gör stekt blomkål ... spansk stil

Blomkål är en vintergrönsak som är lätt att förbereda som en lätt tapa eller sidrätter. Kallad coliform på spanska, denna grönsak är allmänt tillgänglig i stormarknader och producerar marknader över hela världen. Spanjorer gillar att steka alla slags mat och blomkål är inget undantag.

Även om vissa kockar föredrar att förbereda en tjock bröd eller jordskorpa, gör detta recept en mycket lättare blomkål. Ingen tung brödning som dricker i olja ... bara en snabb duck i slagen ägg och (eventuellt) en dammning av mjöl innan du blinkar blomkålen i stekpannan och brinner på alla sidor. För att avlägsna överskott av olja , dränera blomkålen på en pappershandduk. Servera sedan med garlicky aioli sås eller en annan spansk sås för doppning. Det är ett gott sätt att komma in på alla hälsofördelar med blomkål medan du experimenterar med spanskt kök.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj blomkålhuvudet under kallt vatten för att avlägsna smuts. Klipp blomkålfloretterna från mitten och lämna korta stjälkar. Kassera hjärtat i mitten.
  2. Häll en tum vatten i en stor panna eller panna och placera en ångkokare i botten. Koka upp vatten. Tillsätt blomkål och lock, dammar blommorna i ca 10 minuter. De ska vara fasta, inte mjuka eller fuktiga. Avlägsna från panna och dränera. Låt svalna.
  1. Slå ägget i en liten blandningsskål. Häll en halv tum eller så av olja i en stor stekpanna och värm på medium. Testa om oljan är tillräckligt varm för att steka genom att lägga till en liten kaka bröd till olja. Om den brinner på en minut är oljan rätt temperatur (355 F).
  2. Doppa floretterna i det slagna ägget och lägg omedelbart i varm olja. Bruna floretter på alla sidor. Ta bort floretter och dränera på pappershanddukar. Servera med aioli eller annan sås för doppning.

Mjöl alternativ: Om du använder mjöl , först dukkert floretter i slagen ägg och sedan in i mjölet innan du steker.

Alternativ version: Några kockar gillar att sprinkla en tesked sallad spansk paprika i ägget innan de slår, vilket ger blomkålen en rödaktig färg när den senare avfyras.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 766
Totalt fett 65 g
Mättat fett 11 g
Omättat fett 44 g
Kolesterol 228 mg
Natrium 1,010 mg
kolhydrater 34 g
Kostfiber 8 g
Protein 15 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)