Sesamfrö sorter

Akta dig för färgade sesamfrön

Om sesamfrön

Denna årliga ört kan växa så hög som sju meter lång, men de flesta växter varierar mellan två och fyra meter. De vita till lavendelrosa blommorna, som liknar växelklöver, mognar i podar som innehåller ätbara sesamfrön som brister med en pop när de små fröna är mogna. Eftersom denna process sprider frön, skördas böterna ofta för hand innan de är fulla mogna.

Sesamfröskrov tas ofta bort eftersom de innehåller 2 till 3 procent oxalsyra, vilket kan störa absorptionen av kalcium och ge en bitter smak.Prime säsong för sesamfrön är mellan september och april när de nya grödorna skördas. En cologne är gjord av sesamblommor. Oljekakorna kvar efter att ha pressat sesamolja är rika på protein och används som foder för nötkreatur och som livsmedelsförsörjning.

Sesamfrö sorter

Fröna kommer i olika färger beroende på växtsortimentet, inklusive nyanser av brunt, rött, svart, gult och oftast en blekgrå elfenben. De mörkare frön sägs vara mer smakrika men akta dig för frön som har färgats.

tahini

Tahini är en pasta gjord av malda sesamfrön som används i många recept i närheten av och fjärran östern. Du kan köpa den förberedd på de flesta marknader, men det är lätt att göra din egen. Bara prova det här hemlagade tahini receptet.

Mer om Sesamfrön:

• Sesamfröinformation och sorter
Sesamfröförvaring och urval
Sesamfröhistoria
Sesamfrö Lore och Legend
Sesamfrö Recept

kokböcker

Den moderna encyklopedi av örter och kryddor
Örter och kryddor
Spice and Herb Bible
Spice Lover's Guide till örter och kryddor
Fler kakor