Classic Mornay Sauce Recept

Detta Mornay-såsrecept är en klassisk béchamelsås (tillverkad med helmjölk annars det blir vattnig) berikad med Gruyère och Parmesanost.

Det är ett perfekt ackompanjemang för ägg (ägg Mornay, en variation på ägg Benedikt gjord med Mornay sås i stället för den vanliga hollandaisen, är en fransk klassiker) samt pasta och grönsaker.

Du kan också gärna ta en titt på de fem modersåserna av klassisk fransk mat (béchamel är en av dem).

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Smälta 2 msk smör i en tungbottenpanna över medium låg värme, rör sedan in mjölet för att bilda en roux. Koka roux i 2 till 3 minuter, rör om ofta tills det mesta av vattnet har kokat ut (det ska bubblas mindre), vilket gör att det råa mjölet smaker att laga mat.
  2. Långsamt tillsätt 2 1/2 koppar mjölken medan du viskar eller rör omedelbart så att vätskan införlivas i rouxen utan att bilda klumpar.
  1. Stick klyftorna i löken och lägg till såsen tillsammans med lakan löv. Smäll i ca 20 minuter eller tills det sänks med cirka 20 procent.
  2. Ta bort lakan löv och lök, spänn såsen genom en fin nätfilm eller en kolsyrare kantad med ostklaff. Se till att du hämtar så många helklyftor som du ursprungligen lagt till.
  3. Återgå såsen till pannan. Tillsätt Gruyère och Parmesanost och rör om tills osten har smält.
  4. Avlägsna från värme, rör om det återstående 1 msk smöret och justera konsistensen med några eller alla resterande 1/2 koppmjölk om det behövs. Servera genast.

Mornaysåsvariationer

I klassisk mat var det variationer på Mornay där istället för att göra den med en béchamelbas som gjord här görs den med kyckling eller fiskbestånd, vilket gör det en variation på velouté såsen istället.

Det är meningsfullt om du serverar den färdiga såsen med kyckling eller fisk eller skaldjur. Faktum är att vissa människor kan hitta den vanliga Mornay-såsen för att vara lite rik på fisk och skaldjur (se igen hummer Mornay).

I den klassiska franska traditionen kan du inte ha för mycket kräm, smör eller ost. Å andra sidan, i italiensk matlagning, anses det som en avsky för att servera fisk med ost. Och så går det. Kanske kan någon få en fransk kock och en italiensk kock att sitta ner och bestämma vart köket är överlägset. De kan komma tillbaka till oss om ett par århundraden kanske.

Under tiden är du välkommen att servera denna grundläggande Mornay-sås med kyckling och fisk, men experimentera med kyckling och / eller fisk velouté-versioner om du vill.

Du kanske tycker att den lättare velouté-versionen fungerar bättre i vissa situationer.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 198
Totalt fett 13 g
Mättat fett 6 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 27 mg
Natrium 4,344 mg
kolhydrater 13 g
Kostfiber 2 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)