Honungsvete Raisin Challah (Pareve)

Raisin Challah är en behandling när som helst på året (hej, franska Toast), men det är särskilt ikoniskt på Rosh Hashana . Varje hösten utmärker kosherbagerierna majestätisk spiralutmaning, prydda med russin när de klarar av den judiska höga semestern - den runda formen är symbolisk för kontinuitet, och tillsättningen av torkad frukt uttrycker önskningar för ett sött nyår.

Bageri Challah är underbart bekvämt, men det finns inget som hemlagad. Med Rosh Hashana i åtanke skapade jag denna älsklingssötta ta på semestern bröd. Jag har bytt ut en del av det raffinerade mjölet för vitt helvete, vilket lägger till textur och balanserar sötnoserna hos de klumpiga gyllene russinerna och honungarna. En touch av vanilj och en valfri knippad kardemumma lägger till en spännande dimension. Det är ett bra val om du syftar till ett gott och hälsosamt nytt år.

Tips: Mäta honungen i samma utvalt vätskemätare som du använde för olja - den glider rakt ut!

I sin underbara bok A Blessing of Bread: Recept och ritualer, minnen och mitzvah rekommenderar den prisbelönta författaren Maggie Glezer att skölja russinerna innan de knådar dem i challah deg. Detta mjukar russin och tar bort extra sockerarter på sina ytor som kan störa jästens verkan.

Vad du behöver

Hur man gör det

Hand- eller stativblandare Metod:

1. Placera det varma vattnet i en stor skål eller monteringsblandare. Strö med jästen. Lägg åt sidan på en varm plats i 5 till 10 minuter tills blandningen är skumig. (Om din jäst inte bevisar korrekt, kassera blandningen och börja om igen med färsk jäst).

2. I en annan stor skål, vispa ihop all-purpose och vita hela vete mjöl och kardemumma (om du använder). Avsätta.

3. Blanda i 2 koppar mjölblandningen, ägg, olja, honung, vanilj och salt med en handpisk eller mixerns vispfäste.

Byt till en stabil träsked eller mixarens degkrok, och tillsätt resten av mjölblandningen 1 kopp åt gången, blanda väl efter varje tillsättning tills en skurig deg bildar och börjar dra i en boll.

4. Vrid degen ut på en lättmjölkad arbetsyta. Knäda degen med rena, mjölade händer tills den är jämn och elastisk och inga mängder av mjöl är synliga, ca 5 till 10 minuter. (Om degen är för klibbig för att arbeta lätt, knäda i mer helvete eller allmjölksmjöl lite åt gången.) Låt degen vila i några minuter medan du rengör och torkar den stora blandningskåpan. Smörja insidan av skålen med lite olja. Placera challah deg i skålen och vänd till kappa med oljan. Täck skålen med en fuktig tehandduk eller plastfolie och lägg åt sidan på en varm plats tills degen har fördubblats i bulk, ungefär 1 timme och 30 minuter.

5. Smörj lätt ett eller två bakplåtar, eller lina med pergamentpapper. Sortera genom russinerna, kassera alla som är svåra eller tjuviga. Skölj russinerna i vatten tills vattnet löper klart och dränera.

Kasta degen ner. Knippa russinerna i degen på en lättmjölkad yta (du kan dela degen och russin halvvägs om du lättare kan hantera en mindre mängd deg). När russinerna är jämnt fördelade genom degen, form eller fläta den efter önskemål. För en traditionell Rosh Hashana-spiral, enkelt forma degen i ett eller två långa rep.

Vind varje rep i en spiralform och ta in änden under för att säkra.

(Receptet kommer att göra 1 stor challah, 2 medium utmaning, 1 medium challah plus 6 challah rullar, eller 12 rullar.)

6. Placera den formade utkanten och / eller rullarna på bakplåten och täck med rena, torra tehanddukar. Låt stiga till fördubblats, cirka 30 minuter till 1 timme.

7. Förvärm ugnen till 350 ° F. Medan ugnen är uppvärmd, gör äggtvätten: vispa ihop ägget, vattnet och nypa saltet. Pensla över challah med en bakverk pensel. Baka challah tills skorpan är djupgyllenbrun och brödet låter ihålig när den tappas, ca 30 till 35 minuter för en stor challah, 20 till 25 minuter för en medium challah och 15 till 20 minuter för rullar. Kyl på ett trådställ. Njut av!

Brödmaskinsmetod: Placera ingredienserna i brödmaskinen i den ordning som rekommenderas av tillverkaren (min brödmaskin föreslår att man tillsätter flytande ingredienser, sedan mjöl och därefter jäst). Välj "Dykcykel". När cykeln slutar, ta av degen från maskinen. Knä i sköljda russin.

Form som önskas och överföras till färdiga bakpannor. Låt utmanaren stiga upp, täcka lätt med en ren, lite fuktig tehandduk, i 30 minuter till en timme, eller tills den fördubblats i storlek. Blanda ägget, vattnet och nypa saltet och borsta challah med äggtvätten. Baka i en förvärmd 350 ° F ugn tills skorpan är gyllene och brödet låter ihåligt när det tappas, ca 30 till 35 minuter för en stor challah, 20 till 25 minuter för en medium challah och 15 till 20 minuter för rullar.

Kyl på ett trådställ. Njut av!

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 212
Totalt fett 6 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 151 mg
Natrium 494 mg
kolhydrater 33 g
Kostfiber 3 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)