Allt om Paprika

När det gäller kryddor är paprika ganska universal - det är en av de föremålen som alltid finns i ett kryddskåp. Mångsidigheten av detta slående, crimson-rödfärgade pulver gör det något av ett mirakelkrydd. Det kan användas för att krydda en maträtt, för att dekorera och försköna en tallrik, och naturligtvis att lägga till färg till en måltid - eller att färga ägg och tyg. Det är verkligen så mycket att älska om detta överdådiga krydda!

Paprika vs Chili Powder

Förvånansvärt är det vanligaste kryddan som förvirras med paprika, markrött chilipulver . Vid första anblicken ser de två ungefär lika ut - den enda fysiska skillnaden kan vara en liten skillnad i färgton. Men där paprika och chilipulver skiljer sig mest, finns det i källpeper som används för att göra var och en av dem.

Till att börja med säljs de flesta (men inte alla) markerade chilipulverna typiskt med namnet på peppar som användes för att förbereda dem. Till exempel säljs röda chipotor, som en gång är malda i ett pulver, som chipotlepulver. Det är också viktigt att notera att vissa märken av chilipulver ofta blandar en kombination av röda paprika för att skapa sina pulver.

När det gäller paprikapulver kommer det från mycket specifika paprika som finns i paprikaproducerande länder som Spanien och Ungern. Så nästa gång du handlar för paprika, vet du att det inte kan kallas sant paprika om det gjordes av torkade och malade paprikor eller jalapeños , till exempel.

Sweet, Spicy och Smokey

Den andra mest uppenbara skillnaden mellan paprikapulver och generella chilipulver är deras smak. De flesta människor när de tror paprikan kommer att föreställa sig ett sött smakligt rött pulver, vilket är korrekt - men det finns mer. Paprika sorter kan och har en mild smak, men det finns också rökt och kryddig paprikas också.

Varianterna och smaken av paprikor kan variera kraftigt beroende på vilket land de producerades i. De mest kända paprikaproducerande länderna är Spanien och Ungern. I Spanien är paprika faktiskt känt som pimenton. Spanska paprikor säljs i flera sorter, som dulce (söt), picante (kryddig), agridulce (söt och kryddig kombinerad för att skapa en medelhög värme), och slutligen finns det den berömda rökt pimentonen .

När det gäller ungerska paprika är de flesta bekanta med en söt eller mild smakande krydda. Anledningen till detta är att i de flesta länder utanför Ungern är några av de andra typerna av ungerska paprika extremt svåra att komma ifrån. Ungerska paprika har åtta olika kvaliteter: speciella eller különleges som är mycket ljusröda och har ingen värme alls; félédes som är en halv söt och halv kryddig paprika; känslig och mild kallad csípősmentes csemege; csemege paprika som liknar den senare men mer skarp; csípős csemege som är faktiskt känslig men varmare än den senare; rózsa eller rosaprika , som ibland kan ha mer av en orangefärgad nyans och har en mild smak. Därefter finns det etsemes , som har en liten värme och är den vanligast exporterade paprikan. Slutligen är de mest pungenta eller hetaste av de ungerska paprikorna erosens sortiment .

Denna paprika har mer av en brunaktig ton till den naturliga rodnaden.

Het eller inte?

Medan både spanska och ungerska paprikor har en "kryddig" eller skarp variant, bör det noteras att ingen typ är nästan lika het som marken cayenne . Deras värme är i allmänhet lika het eller mildera än det vanliga röda chilipulveret som säljs i USA. Det här är naturligtvis ingen knock på antingen spanska eller ungerska paprikor eftersom de båda erbjuder en fantastisk smak i sig själv.

Så varför är några paprika varma och några inte? Det har att göra med hur de röda pulvren produceras. Den söta eller milda paprika innehåller ingen capsaicin , vilket är vad som ger chili sin värme; orsaken till detta är att när den söta sorten produceras alla frön och membran tas bort från peppar. För de kryddiga paprikorna lämnas några frön, placentan och kapsaicinkörtlarna (eller venerna) på peppar när de torkas och mals i pulvret, vilket gör att de kan få sin zestiness.

Fantastiska sätt att använda alla dessa paprikor

I många länder används paprika (oavsett sorten) oftast som en dekorativ touch till en serverad tallrik. Det är verkligen fantastiskt hur det här stänket av rött kan göra en maträtt, som hummus , ser så mycket snyggare och snyggare ut. Men begränsa inte din mat till bara en dekorativ touch av paprika - försök med att integrera det i så många rätter som möjligt.

I Ungern används paprika i sitt kök, med kanske de vanligast erkända rätterna av goulash (nötköttspott) och kycklingprikashash . Paprika används också för att göra några ungerska och många östeuropeiska korv. I Spanien används den i risrätter och bara om allting.

Du kan också använda paprika när du vill ge din mat en röd nyans. Till exempel när du gör tandoori kyckling, gör paprika ett bra ersättare för den indiska ingrediensen som traditionellt ger kycklingen sin rödaktiga nyans. Paprika är bra i pasta, över deviled ägg, i soppor och grytor , som en färg och rökig smak för alla slags kötträtter.

Kanske är det mest fantastiska med paprika hur det kan kombineras med färska och markerade kryddiga paprika. Detta är särskilt användbart när du lagar mat för människor som inte kan tolerera mycket kryddig värme. Ibland uppstår tillfällen när du vill att din maträtt fortfarande har den rödaktiga färgen men inte värmen. Allt du behöver göra är att ersätta en procent av den kryddiga paprikaen med en söt eller rökig paprika.

Ett bra sätt att använda rökig paprika är att lägga till den till marinader och bbqsåser. Du får den röda tonen och den söta rökligheten. Också, försök att lägga till denna mängd paprika till fransk stek kryddor eller när du gör potatis wedges .

Bara bränn det inte!

Det bästa och viktigaste tipset du kan få angående paprika, oavsett om du använder mild, söt, kryddig eller rökig, är att aldrig bränna den. För paprika att helt släppa den fantastiska smaken och doften, ska den vara lätt kokad eller stekt i lite olja. Men det kan snabbt gå från himmelskt till bittert och obehagligt om du lämnar det några sekunder för länge, du måste noggrant uppmärksamma ditt recept - och din paprika.

Värm oljan, lägg sedan till paprika och värm eller sauté paprika i en minut. Du kommer antingen att behöva snabbt lägga till resterande ingredienser som hjälper till att stoppa paprika från att brinna, eller receptet kan ange att du stänger av och tar bort pannan från värmen.

Paprika: En Worldly Spice

Medan alla slags paprikor finns tillgängliga över hela världen, om du planerar en resa till ett paprikaproducerande land kan du överväga att köpa lite som en souvenir. Länder som Spanien och Hungrig är mycket kända för sina paprika, men det finns många europeiska länder som också producerar paprika som är värda smakprov. Tjeckisk paprikan är underbar om du någonsin har möjlighet att prova.