Allt om Capsaicin

Capsaicin (uttalad "cap-SAY-a-sin") är kemikalien i chili peppar som gör dem kryddig. Specifikt uppträder capsaicin i frukterna av växter i Capsicum-familjen, inklusive jalapeño paprika , cayenne paprika och andra chili peppar.

Mätning av kapsaicin

Capsaicin i chili peppar mäts på Scoville Scale och uttryckt som Scoville värmeenheter (SHU). SHU är en metod för att beskriva hur många droppar sockervatten som krävs för att späda värmen hos en viss peppar.

Enheterna mäts i tusentals för mer mjuka paprika och sortimentet sträcker sig hela hundratusentals och till och med miljoner för de hetaste paprikorna. Sockervattenmetoden var subjektiv och inte särskilt tillförlitlig och har sedan ersatts av högprestandad vätskekromatografi. Detta är en metod som faktiskt läser det kemiska fingeravtrycket av capsaicin i en peppar och kan mäta exakt hur mycket capsaicin som peppar innehåller.

Bell peppers är den enda medlemmen av kapsikumfamiljen som inte innehåller capsaicin och därmed registrerar noll Scoville-enheter.

Håller sig trygg med Capsaicin

Förutom att vara källa till värme eller brådskande, i chili peppar, kommer capsaicin att orsaka en brännande känsla på någon del av huden eller andra vävnader som den kommer i kontakt med. När en kock arbetar med skurna chili peppar kan kapsaicinen från sina händer brinna ögonen om de gnuggar dem.

De vita membranerna i en peppar innehåller mest kapsaicin, och den faktiska köttet av peppar innehåller mindre.

Fröken av peppar innehåller inte någon capsaicin alls. När du lagar mat med heta paprika kan det vara bra att bära plasthandskar för att skydda dina händer och förhindra att du rör vid andra känsliga kroppsdelar. Också var noga med att tvätta alla knivar, skärbrädor eller andra matlagningsinstrument som har kommit i kontakt med den heta pepparn, eftersom de också kan överföra capsaicin till andra livsmedel eller verktyg.

Förminska Capsaicin Heat

Capsaicin är en oljeliknande förening i den meningen att den avstöter vatten. Därför är dricksvatten för att lindra förbränningen orsakad av att äta chilis inte särskilt effektiv, förutom kylningseffekten om vattnet råkar vara kallt. Capsaicin är emellertid lösligt i mjölk och alkohol. Så en smut av kall mjölk, eller i mindre utsträckning, en kall alkoholhaltig dryck, kan lugna den brinnande känslan från capsaicin. Förutom mjölk hjälper andra mejeriprodukter som yoghurt eller gräddfil att kyla brännskadorna från en varm peppar.

Intressant, medan alla däggdjur är känsliga för capsaicin, vilket gör det oförträngande för kaniner och andra sådana skadedjur, är fåglarna immuniska mot dess effekter. Om du växer heta paprikor i din trädgård kan du se att fåglar äter dina paprika, men andra djur kommer sannolikt att undvika dem.

Andra användningsområden för Capcaisin

Capsaicin kan också stimulera produktionen av endorfiner, varför vissa rapporterar att de upplever en känsla av eufori när de äter kryddig mat.

Capsaicin har ett antal icke-kulinariska tillämpningar, inklusive som smärtstillande medel och som aktiv ingrediens i pepperspray. Om du är intresserad av hälsofördelar med capsaicin är det alltid bäst att prata med din läkare, eftersom vissa heta paprikor kan orsaka matsmältningsbesvär, halsbränna eller andra mageproblem.