Papaya Frön: Inte bara ätbart, otroligt

När du öppnar papaya smöriga köttet möts du med ett uthällt centrum som löper längs frukten. Inuti är denna kavitet konstig och ser svart, rund frön som har en mycket blank yta. Dessa lilla frön lossnar lätt från papaya centrum, och när du rör på en känns det våt och smal.

Ta ett frö och rulla det mellan två fingrar - du kommer då att känna den gelatinösa påse som omger det faktiska hårda fröet inuti det.

Det finns ingen annan lukt än den normala papaya doften. Fortsätt rulla fröet med fingrarna och snart kommer det lilla slimiga locket att brista och dra bort för att avslöja det svarta fröet. Nu kan du ta en bättre titt på den underliga utseende på den färgade kulan. Den har en grov konsistens och det liknar ytan av en morel svampdräkt med alla de små lilla hålen. När du har tagit bort från gelépåsen märker du att det fortfarande inte finns mycket doft.

Det handlar om den smaken

Placera nu fröet i munnen. Tugga den tills du kan smaka på en annan smak än papaya. Det kan ta en sekund eller två för att känna igen smaken av dina smaklökar. Först kommer det att bli lite bittert, sedan peppery, och slutligen kommer det att vara reminscent av mild pepparrot . Så galet som det låter, smakar papaya frön verkligen som den svaga rot som går så bra med fläskkorv.

Efter ditt sinne lägger likheterna mellan smakerna ihop märker du att det i motsats till den faktiska pepparrotet varar papaya fröer mycket kort tid.

Du kommer inte få den stickande känslan som människor ofta får när de äter pepparrot, men du kommer noggrant att njuta av papaya fröens zestiness. Intressant har varje enskild frukt frön som varierar i deras brådska. Vissa säger att papayaens storlek påverkar hur mjukt eller kryddigt fröet är.

Spara de frön

Nästa gång du skär upp en papaya , istället för att skopa ut fröna och kasta bort dem, vill du överväga att spara dem. Vissa människor gillar att använda de färska råa fröna i olika recept eller äta dem rätt längs papaya köttet. Andra människor torkar ut fröna och använder dem som kryddor. Oavsett hur du försöker notera att färska papayafrön har en mycket starkare smak än torkade papayafrön.

Hälsofördelar och möjliga biverkningar av papayafrön

Papaya själv är en näringsrik frukt, köttet är laddat med antioxidanter , vitamin C och har en bra mängd både vitamin B och A. Den är också rik på folat, kalium, koppar, magnesium och dietfibrer. Men hur är frön? De är också laddade med antioxidanter och med antibakteriella och antivirala egenskaper.

Under de tropiska områdena i världen där papaya konsumeras, är fröna högt värderade för sin förmåga att bekämpa tarmbuggar. Nyckeln är att först släcka dem fritt från sin slimiga lilla säck så att din mage bättre kan smälta dem och skörda sina parasitiska stridsegenskaper. Men det är viktigt att notera att du aldrig bör äta mer än en tesked på en gång. Denna tarmförmån gäller inte bara människor som lever i troperna - någon som helst som lider av tarmparasiter kommer att gynna.

Det finns många andra hälsopåståenden av papaya frön. De sägs att bekämpa cancer tumörer, reparera skadad hud, och är bra för att reparera levern. Men kanske det mest nyfikna hälsopåståendet är att det är ett naturligt manligt preventivmedel. Troen på denna påstående underbyggdes när studier gjorda på labdjur avslöjade att papayafrön drastiskt sänkte spermieräknningen i djuret. Det finns inget bevis på att samma effekt översätter till människor.

Hur man använder och äter papayafrön

Börja skopa ut fröna från insidan av papaya med en sked. Skölj sedan dem under rinnande vatten i en sil, använd dina händer för att gnida och pressa frön tills du tar bort den gelatinösa säcken. Pat torka dem med en pappershandduk och lägg dem på ett bakplåt. Du kan placera dem på ett soligt ställe i ditt kök där de kan torkas ut naturligt av solen.

En snabbare torkningsmetod är att placera dem i ugnen under mycket låg värme. När fröna är helt fuktfria kan du lagra dem hela eller mala dem med en mortel och pestle eller kryddkvarn. Förvara torkade frön eller pulver på en mörk plats utan fuktighet.

När papaya frön har torkats kan du använda dem precis som en krydda. De torkade fröerna har inte den starka språng som de fräscha gör; snarare liknar deras smak liknande svarta pepparkorn. Faktum är att torkat papayafrö ofta används som en lämplig ersättning för malt svartpeppar.

På grund av deras starka pepparrot och svartpeppar är papaya frön inte så lätt att införliva i recept. Annat än att använda som en svartpepparersättning, är den mest populära användningen för papaya frön i salladsdressingar.