Allt om Cobanero Chili Pepper

En rökig chili med Maya-rötter och kulinarisk historia

I centrum av Guatemala är en stad med namnet Cobán, och det är här att cobánero chili peppar har blivit odlad sedan maya tider. Den lilla rödpepparn har varit en integrerad del av lokalens kök i århundraden. Kanske är den vanligaste användningen för cobanero chile i kak'ik eller kaq'ik , en kalkongryta som så råkar också vara Guatemalas nationalrätt.

Cobanero Chilies

Cobanero chilies (även ibland kallade Coban chiles) är en liten konisk formad frukt som vanligtvis bara växer till en tum i längd.

(Den cobanero storleken är likadan som en piquin peppar.) På vinstocken vänder chilen långsamt till sin röda ton när den får mogna. Chili kan ätas rå precis som om du skulle någon annan ny peppar. Men det är torknings- och rökningsprocessen gjord för cobanero peppar som ger den en djupröd färg och smokey smak. När de är torkade kan de lämnas som hela podar eller malda i ett pulver av olika texturer.

Stark rökig doft

Tyvärr kunde vi inte hitta råa cobanchilies, eller hela torkade pods, men vi hittade en liten flaska med peppar. Omedelbart när vi avskalade säkerhetsförseglingen träffades vi med en stark rökig doft. Denna chili är klart markerad i sin helhet eller innebär att fröerna också ingår i blandningen. När vi placerade några på tungan fick doften mig att tänka på torkade chipotle peppar . Smaken är rökighet som snabbt följs av intensiv värme, men det varar inte så lång tid.

Det är uppenbart att cobanero chilies utgör sin storlek med värme och smak. Denna peppar är mycket spicier än chipotles, men inte riktigt lika kryddig som en habanero chile. Det finns inte mycket information (online) om Coban-chilen, så vi kunde inte verifiera den 30 000 till 50 000 SHU- värdet som denna webbplats ger den.

Men om det är korrekt, skulle det här värdet göra den här peppar så varmt som cayenne eller tabasco chilies.

Perfekt för matlagning

Smaken av cobanero chili är en mycket trevlig och definitivt en peppar som lätt kan införlivas i din matlagning. Det gör ett utmärkt tillskott till kryddblandningar, krydda gnutor för grillning av kött, på toppen av en färsk sallad eller sprinklad över nästan vad som helst du vill lägga till lite värme till. Det skulle också göra ett bra alternativ till chipotles eller när som helst ett recept kräver röda pepparflingor. I Guatemala används cobanero inte bara för den tidigare nämnda kalkongrytan utan också för att smaka kött, korv och för att göra en mängd olika salsor och varma såser .

Om du är intresserad av att prova cobanero chili, kan du prova din lokala latinamerikanska marknad eller en del av mataffären, det är här vi hittade vårt.