Brandstekt paprika

Snabbt och enkelt, och ett bra tillskott till varje måltid

Rostande chili och paprika lägger till en rökig smak som kan förbättra receptet eller serveras som en aptitretare eller rätter. Många köper rostade paprika och chili i burkar, men det är så lätt att göra och smaken är så mycket bättre, att du verkligen borde steka din egen. Även om du kan använda en mängd olika matlagningsmateriel för att steka en peppar, är det bäst att göra över en levande eld, till exempel från din gas- eller kolgrill.

För att steka en peppar, börja med en het eld och tvättade paprika. Placera dem över elden, vrid ofta, tills de är kollade och blåsor på utsidan. De kommer inte att se ut som ätbara, men de svarta grejerna kommer i en minut. Ta paprika eller chili från elden och placera omedelbart i papper eller plastpåse. Stäng påsen och låt dem sitta i ca 10 minuter. Värmen från grillen och fukten från peppar kommer att sveda huden lös. Efter tio minuter är upp, ta bort paprika från påsen och skrapa svarta av med en kökskniv . Det kommer att vara rörigt, men huden ska komma lätt ut. När huden är rengjord, skär peppar öppen, ta bort stammen och fröna från insidan och du är klar.

Självklart är det viktigt att komma ihåg att paprika kan vara hett och att rosta dem kan frigöra capsaicin (de saker som gör heta matvaror varmt) och så var försiktig med hanteringen av dem.

Faktum är att försiktigt rosta dem också. Roasting paprika kan släppa capsaicin i luften under tillagningen . Använd gummihandskar eller var noga med att tvätta händerna noggrant efter att du har hanterat chili. Det är också viktigt att du snart använder färska rostade paprika och chili. De kan förvaras i kylskåp för en dag eller två, men de är bäst färskt rostade.

Tvättning av paprika efter att du har skrapat bort huden leder också till att de förlorar en del av deras smak, så om du vill hålla på värmen, håll dem borta från vattnet.

Friska eldstekt paprika och chili kan ersättas i något recept som kräver paprika. Tillägget av den rökiga smaken kommer till största delen att ge något recept. De gör också en bra aptitretare eller basen för en färsk salsa, så försök rosta upp lite paprika nästa gång du är på humör för en smak med en bit.