En nybörjarguide till portvin

Hamn - världens mest kända vinfest

Bortsett från att vara världens mest anmärkningsvärda starkt vin, erbjuder Port generöst en anmärkningsvärd historia och välbehövlig geografi-lektion, allt i ett enda glas. För att förstå Port är det uppgiftskritiskt att veta lite av sin övertygande historia, tillsammans med vad den är och hur den är befäst.

Snagging en grundläggande kunskap om olika typer av hamn (dvs. Ruby, Vintage, LBV) och bästa satsningar för att betjäna och para ihop den med mat lägger bara till en fantastisk portupplevelse.

Lägg till några få konsekventa och pålitliga hamnproducenter till kunskapsbasen och du är beväpnad och redo att ta itu med en flaska världens mest berömda vin , en läcker smutsa åt gången.

Portens historia

Made för århundraden i den robusta regionen i nordvästra Portugal Douro Valley, Port är ett starkt vin som lutar starkt på sötare spektrum och kommer i olika stilar från ungdomlig Ruby Port till äldre Tawnies och Late-Bottled Vintage Ports ner till utmärkande karaktär ( och prissättning ) av Vintage Port.

Portvin, men som oftast är associerat med Portugal, är verkligen skyldigt åtminstone en del av sin uppfinning till England som en direkt ( och läcker ) biprodukt av britterna som kämpar Frankrike genom 1700-talet och 1800-talet. I huvudsak var det engelska bojkottade franska vinet i slutet av 1700-talet som en följd av kontinuerlig konflikt och började köpa sitt röda vin från Portugal, strax runt böjen från Bordeaux (den uppskattade producenten av Englands första kärlek, Claret).

De började lägga en liten bit av brandy till stillvinerna för att hjälpa till att upprätthålla det under resan tillbaka till England. Denna brandy tillsats tjänade till att ge det ömtåliga vinet vintern för att göra den långa resan på en gungningsbåt utan att förstöra, men det gjorde också vinet väldigt sötare när det tillsattes tillräckligt tidigt för att stoppa jäsning och lämna kvarvarande sockerhalt i det högre ända .

Till följd härav har portar ett rykte för att vara högre i alkohol, märkbart sötare, med mer kropps- och gommadensitet än andra fortfarande viner. Fläktar med rika ost och dekadenta desserter uppskattar hamnar som kombinerar mångsidighet och otrevlig förmåga att ens fungera som dessert själv.

Vad är hamnen?

Portugals Dourodal, belägen i landets nordvästra hörn, är den viktigaste vingodlingsregionen för att odla mer än 50 olika lokala röda och vita druvor som används för att göra Port. De vanligaste lokala druvorna som hamnar i flaskor av hamnen är Touriga Nacional (erbjuder konsekvent struktur), Touriga Franca (lägger en mjukare kant med flätiga tanniner) och Touriga Roriz (samma läckra druva som Spaniens Tempranillo). Medan majoriteten av hamnen är gjord av röda vindruvor finns det en mindre känd kategori som kallas "White Port", som som namnet antyder är gjord av vita vindruvor. Namnet "Port" härstammar från kuststaden Porto, Portugals näst största stad, strategiskt belägen vid mynningen av Douro-floden, där hundratals handelsfartyg lastade med portfack började sin resa tillbaka upp mot kusten till England.

Hur är Port Made

Hamn börjar liknar andra stillviner så långt som produktionsprocessen går.

Druvor skördas på hösten efter en säsong med betydande kamp i lågt näringsämne, torra skörda markförhållanden i lapptäcken av Douro Valley vingårdar.

Därefter pressas druvorna för att extrahera saften och initiera jäsning. Många hamnproducenter omfamnar fortfarande traditionell fotspårning, "Jag älskar Lucy-stil" i utomhuslagret Lagares (stora sten- eller cementtankar) för pressning av frukten, men de senaste åren har vi sett framkomsten av mekaniska träningsfartyg, formad efter människans fot, få betydande mark. Efter tråden måste druvmusten, som innehåller all den färskpressade druvsaften som fortfarande har frön, stjälkar och druvskinn jäsning i flera dagar tills alkoholnivåerna når runt 7%.

Vid detta tillfälle förstärks det unga vinet med brandy för att få jäsningsprocessen plötsligt och samtidigt fånga det nya vinets ungdomliga nyanser och förhindra druvsocker från att fortsätta sin klassiska omvandling till alkohol.

Denna befästning kommer att lämna de återstående sockerhalterna betydligt högre än de flesta fortfarande viner, vanligtvis i 100 g / l-området.

Slutligen pumpas partiet av babyport till stora ekfat oftast i 18 månader eller så med åldrande. I år och ett halvt år blandas dessa unga Portviner med andra partier Portvin för att hitta komplementära komponenter som i slutändan kommer att leverera ett gott vin med väldefinierad frukt, vänlig gomekall och övergripande balans. Vid denna tidpunkt kan den unga porten överföras till flaskor för ytterligare åldrande eller fortsätta tid i en cask beroende på stil och utbud av hamnproduktion i processen.

Typ av hamn

I stort sett kan Port delas upp i två olika kategorier: Trä åldrar eller flaskor. Vedeldade hamnar är vanligtvis redo för tidig njutning, avsedd för konsumtion medan de fortfarande är relativt unga. Den flaskaåldrade skönheten, som Vintage Port, är byggd för att gå avstånd, vilket ofta kräver ytterligare ett decennium eller två för att nå full mognad.

Ruby Port

Ruby Ports, så kallade efter sin distinkt rubinfärg, är unga, närmaste viner med färska, fruktfyllda aromer och en lika smidig gommen närvaro. Dessa viner är plånbokvänliga portar på inträdesnivå, gjorda av en blandning av både druvor och årgångar, åldrade i totalt 3 år och är ganska populära på amerikanska marknader. Ruby Ports är avsedda att konsumeras unga och njuta av en anmärkningsvärd mat-parning mångsidighet.

Mat till par med en Ruby Port: Blåost, mjölkchoklad och berrybaserade desserter.

Ruby Port Producers: Cockburn, Croft, Grahams Six Grapes, Nieport, Taylor Fladgate, Warre s

Tawny Port

En Tawny Port är en blandning av äldre vintageviner, som visar en rik gult färg. Tawnies ligger typiskt på den lite sötare sidan av spektret. Som en snygg port spenderar mer tid i ek, börjar färgen att blekna från rubinröd till mer rubin-orange eller en "tegelröd", som ofta når en djup bärnsten eller mahognyfärg när den mognas. När åldringsprocessen fortsätter kommer en Tawnys smak att bli nuttier och smakerna utvecklar de rika smakerna av karamelliserade fikon, datum och pommes frön jämfört med de färskfruktfaktorer som finns i en Ruby Port.

På etiketten är åldern mest benämnd som 10, 20 eller 30 år. Årets beteckningar är den genomsnittliga sammanställningen av olika årgångar som används i Tawny Port-blandningen, inte exakta år som vinet har åldrats som helhet. Tawny Ports finns i tre olika stilar: Colheita, Crusted eller Indicated Age. En Colheita hamn anses vara en Tawny Port som är gjord av druvor som alla delar samma årgång. Medan en Crusted Port är en ofiltrerad gräsmatta som utvecklar synligt sediment, "skorpa" och behöver dekanteras före servering. Tawny Hamnar som är gjorda av druvblandningar som är äldre i medelåldern kallas Indikerad Ålder Tawny Port.

Livsmedel att koppla med en Tawny Port: Åldrig cheddarost, karamell äpplen eller äppelpaj, torkad frukt, mjölk eller mörk choklad, ostkaka, tiramisu, pumpa eller pecan paj.

Tawny Port Producers: Cockburns 20 år, Dows 10 år, Grahams 20 år, Taylor Fladgates 10 år, Warre's Otima 10 Year

Vintage Port

En Vintage Port är en hamn som är gjord av blandade druvor, vanligtvis från olika vingårdar, som alla är från samma årgång. Historiskt förklaras vintageportar bara var tredje av tio år i genomsnitt. De bästa druvorna, från de bästa vingårdarna under de bästa åren, samlas för att skapa en kvalitet Vintage Port. Dessa hamnar brukar spendera ungefär 6 månader i ek och gå sedan ofiltrerad i en flaska för ytterligare åldrande. Denna förlängda åldring är typisk för melodi av ytterligare 20 år eller mer! Som ett direkt resultat av långvarig åldring bildas ett ganska tungt lag av sediment som kräver dekantering och en god luftning före tidigare konsumtion. Om Ruby Ports är porten på startnivå, representerar Vintage Ports den övre echelonen både i stil och kostnad. En klassificering som är vanligt att misstänka med "Vintage Port" beteckningen är "Late Bottled Vintage" Port (LBV) . Denna speciella stil av hamnen är tillverkad av druvor från en enda årgång, men den har bara 4 till 6 år i ek innan den tappas och släpps ut. Late Bottled Vintage Port är överlägset populär i Storbritannien idag.

Mat till par med en vintageport: Blå och Stilton-ost, mandel och valnötter, choklad- och chokladbaserade efterrätter och puffed-bakverk.

Vintage Port Producers: Cockburn, Churchill, Dow, Fonseca, Graham, Sandeman, Taylor Fladgate, Warres

White Port

Som namnet antyder, är White Port härledd av vita druvvarianter och kan tillverkas i både de mycket torra och halvt söta stilar. Vit hamn är oftast fruktigare på gommen och lite fylligare än andra berikade vita viner. Ofta tjänade som en aperitif, denna port har funnit fördel som en "gin" ersättare när den fungerade som en "Port and Tonic" på klipporna.

Lagring och visning av port

Tappningshamnar ska lagras på sina sidor, i en mörk, cool miljö som deras fortfarande vinpartier. Ruby och Tawny Ports är redo att dricka en gång släppt och kan antingen lagras upprätt eller på deras sidor. En gång öppnad Portar kan variera från en dag (Vintage Port) till flera veckor för Ruby Ports och flera månader för en Tawny Port . När du serverar Port, försök hålla temperaturen rätt runt 60-65 grader. Servering Portvin med en liten chill lyfter aromaterna och fokuserar de medfödda frukterna och smakämnena.

Idag tillverkas olika utbyten av hamnen utanför Portugal i flera vinproducerande länder. Dock är dessa hamnar vanligtvis gjorda av raisinerade druvor och saknar ofta djupet och den anmärkningsvärda surheten som följer med originalet. Autentisk portugisisk hamn betecknas som "Porto" på flaskans etikett.