Bryssel Sprouts Gratin

Denna spritgratin är ett utmärkt val för en daglig måltid eller semestermiddag.

En rik fontina-ostsås och smöriga färskbrödsmulor ger ut den naturliga söta smaken av Brysselspirorna i denna läckra sidovägg. Jag lade till lite smulad bacon, men det är helt frivilligt. Pancetta eller 3 eller 4 matskedar med fint kakad skinka skulle också vara trevliga tillägg om du vill lägga till lite rökig smak.

Är du den enda i familjen som gillar bröstspirar? Frys sedan enskilda portioner! Förbered sprit och sås, sked i individuella gratinrätter eller ramekiner, toppa med brödsmulor och baka enligt anvisningarna. Kyl, linda ihop i folie och förvara i frysen. För att återuppvärma en gratin, baka upptäckt vid 350 ° F (180 ° C / Gas 4) tills det är varmt och bubbligt, cirka 30 till 45 minuter, beroende på storlek.

Denna Cheddar Sprouts gratin är ett annat bra val, och förberedelserna är ännu enklare. Den är gjord med grädde istället för vitsås.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Klipp av kärnändarna på Brysselspirorna. Ta bort lösa ytterblad och eventuella skadade eller missfärgade löv. Kvartal eller halva spåren i längdriktningen. Skölj väl under kallt rinnande vatten.
  2. Värm ugnen till 400 ° C (200 ° C / gas 6).
  3. Gnid en 1 till 1 1/2-kvarts gratinrätt eller bakfat med den vita sidan av vitlökhalvorna. Spray med nonstick matlagningsspray eller smör lätt i skålen.
  4. Koka en stor gryta med saltat vatten. Tillsätt Brysselpannorna och koka i 3 minuter. Töm och lägg åt sidan.
  1. Smält 2 msk smör i en medelstor kastrull eller saucier över medium låg värme. Tillsätt hakade skalot och sautar, omrör, tills dess är genomskinliga. Tillsätt mjölet, 1/2 tsk salt, peppar och muskatmos till kastrullen och koka, rör om i 2 minuter längre. Rör gradvis in i mjölken eller halv och hälften. Fortsätt tillagning, rör om tills såsen har förtjockat. Rör i den strimlade osten och bacon och koka, rör om tills osten har smält.
  2. Vik försiktigt bröstspirorna i såsen.
  3. Sked blandningen i den tillagade bakfatet.
  4. Smält resterande 1 matsked smör och kasta med brödsmulorna. Strö över grytan.
  5. Baka grytan i 20 till 25 minuter, eller tills toppningen är snyggt brunad och fyllningen bubblar.

Serverar 4.

Du kanske också gillar

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 487
Totalt fett 26 g
Mättat fett 14 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 67 mg
Natrium 1,008 mg
kolhydrater 50 g
Kostfiber 7 g
Protein 17 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)