Vad är Liebstoeckel?

När det gäller morötter, dill och karvägen, används löv, rot och frö av älskling ( Levisticum officinale ) i många europeiska och medelhavskök.

I Tyskland kallas det Liebstöckel eller Maggikraut . Ursprunget är oklart, men det är troligt infödt i Nära Östern och Sydeuropa. Det gillar varmt väder men växer bra som en flerårig växt i hemgårdar där den plockas från april till hösten.

Kommersiellt är lovage främst odlad i Thüringen och södra Tyskland.

Bladen ser ut som platt persilja och fröna ser ut som karameller eller kumminfrön. De kan användas i fisk- och kötträtter, hackade i sallader, kokta i soppor och omrörda i Kraeuterquark , medan frön ibland finns i grytor, roster och till och med i bröd och några ostar. De unga stjälkarna och löven kan ångas som en grönsak.

Dess smak och lukt är mycket lik selleri men lite skarpare och mer bitter.

Lovage kallas Maggikraut på grund av kryddsås, Maggi Wuerze , lukter starkt av kärlek. Lovage är en ingrediens i Maggi sallad, men det är inte listat på flaskan med flytande kryddor. Kanske ligger Liebstöckel bakom ordet "smaker" i ingredienslistan.

Använd fräscha Liebstöckelblad som garnering på bygssoppa eller linssoppa eller laga mat med grönsakerna när du gör potatissoppa eller Kurbissuppe (vinterkvällssoppa).

Eller stänk en torkad örtblandning över focaccia eller " Fladenbrot " före bakning, vilket inkluderar något av följande: lovage, basilika, oregano, timjan, persilja och marjoram .

Uttal: leep - shtuck - el

Kallas också: der Liebstöckel, Lebensstock, Leberstock, Maggikraut

Alternativa stavningar: Liebstoeckel