Klassisk linssoppa med skinka

Din familj kommer att älska denna klassiska, långsamma lammssoppa. Soppan innehåller morötter, selleri och lök, tillsammans med grundläggande kryddor. Ett gott köttigt skinkben eller skinka smaker på denna läckra linsensoppa. Soppan gör en utmärkt lunch soppa med en smörgås eller sallad.

För en hjärtligare middagssoppa, lägg till lite extra kakad kvarvarande skinka tillsammans med skinkbenet eller skinkan. Kokad skivad rökt korv eller kakad kokad bacon kan användas för att ersätta skinkan. Om du har vegetarianer i familjen, lämna ut skinkan och byt ut vattnet med låg natrium-vegetabilisk buljong.

Soppan lämpar sig för en mängd olika kryddor. Lägg gärna en kryddnejda av malet vitlök eller cirka 1/2 tsk vitlökspulver. Några örter som går särskilt bra med linser: mint, persilja, timjan och sorrel. Eller lägg till färg och näringsämnen till soppan med en handfull hackad färsk spenat eller chard.

Jämfört med andra torkade baljväxter, linser är lätta att förbereda - ingen presoaking krävs - och de tar mycket mindre tid att laga mat.

Resterna är ännu bättre nästa dag, så gör en stor dubbel sats eller gör soppen en dag i förväg. Eller frys linsensoppa i måltidstorlek eller serveringsstorlek för en annan dag.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda skinkbenet, vatten eller lager, linser, morötter, selleri, lök, salt, socker, svartpeppar och lövblad i en lagergryta eller nederländsk ugn. Täck krukan och koka. Minska värmen till låg och simma i ca 45 minuter till 1 timme, eller tills linserna är ömma.
  2. Ta ut skinkben eller hock och ta bort kött.
  3. Hacka köttet och returnera det till linssoppa.
  4. Ta bort lövbladet.
  5. Ladla linsensoppa i skålar och toppa med färskhackad persilja eller croutons, efter önskemål.
  1. Servera soppan tillsammans med nybakat kex , majsbröd eller crusty bröd .

* Smaka på soppen strax innan den är färdig och tillsätt salt, om det behövs, om det används saltlösning eller lager.

tips

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 244
Totalt fett 2 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 3 mg
Natrium 1,352 mg
kolhydrater 41 g
Kostfiber 7 g
Protein 18 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)