Allt om timjan

Thyme Basics

Timmin (uttalad "tid") är en doftande, småbladig, woody-stämed kulinarisk ört som ofta används i Medelhavet, Italienska och Provençalska franska kök. Det går bra med lamm, fjäderfä och tomater och används ofta i soppor, grytor, lager och såser.

Andra örter med vilka timjan framgångsrikt kan kombineras inkluderar rosmarin, marjoram, persilja, oregano och lövblad.

Timmesorter

Även om det finns många sorter av timjan, är de två typer som huvudsakligen används i matlagning vanliga timjan och citrontimmen .

Båda har söta, mildt skarp smak och är mycket aromatiska. Citrontim har lite mer citrusfrukt.

Användning av timjan

Thyme är en viktig del av Herbes de Provence , en blandning som även omfattar marjoram, rosmarin, sommarvitor, lavendelblommor och andra torkade örter. Tymmen ingår också typiskt i den traditionella bouquet garni , en bunt av örter och aromater som används för att göra lager och såser. I sin torkade form är timjan också en del av baskakorna , som också används för att tillsätta smak och arom till bestånden.

Matlagning med timjan

Hela kvistar av färsk timjan kan användas vid rostning av kött och fjäderfä eller grönsaker, men på grund av sina tuffa, träiga stammar bör kvistarna avlägsnas före servering.

De små bladen avlägsnas lätt från stjälkarna genom att dra stammarna genom fingrarna från topp till botten, mot stångens riktning. Sex genomsnittliga kvistar ger cirka en matsked av löv.

Om bara bladen används kan de ges en snabb chop eller helt enkelt läggas till receptet hela. Bladen kan också lätt krossas innan de läggs till, vilket frigör de flyktiga, smakrika oljorna.

Lagring av timjan

Frisk timjan bör hållas kyld, där den kommer att hålla i ungefär en vecka. Den kan också frysas på ett bakplåt och sedan förvaras i dragkedja i frysen i upp till sex månader.

I sin torkade form kommer timjan att hålla i ungefär sex månader i en lufttät behållare på en sval, torr plats. Timjan behåller mycket av sin smak när den torkas. När du ersätter torr för färska, använd en tredjedel så mycket torkad timjan som du skulle använda färskt. Så om ett recept kräver 1 matsked färsk timjanblad, skulle du använda 1 tesked torkad timjan.

Recept med timjan