Om Focaccia, med recept

Flatbreads från Italiens Ligurien och Toscana

Focaccia betyder många saker i Italien.

I Massa, på den toskanska kusten, beställde en focaccia i en pizzeria en nära kusin med pizza, en disk av deg, pizzaioloen bakade oupplösad (eller, med det mesta, med skivor färsk tomat överlagd). Den blir skarp och puffig och är färdig med färska påfyllningar, till exempel bra, färsk buffalo mozzarella och skivor prosciutto , eller kanske strimlad arugula och färska tomater med bresaola (salthärdad nötkött).

Men i mycket av Toscana, vad du får om du frågar om focaccia i ett bageri är det som kallas schiacciata (som betyder: "utplattad") i Florens: en tunn degdeg som täpptes ner med en sked för att dimma sin yta , beströdd med salt och väl oljad med extra jungfruolja före bakning. Ett himmelskt mellanmål, och den perfekta basen för en smörgås med prosciutto eller mortadella och ost (eller vad som helst som passar dig). Detta kallas " pizza bianca " i Rom / Lazio-området.

Du kan också hitta denna typ av focaccia i den närliggande regionen Ligurien, men de gör också andra. Jag kommer aldrig att glömma den tid jag åt på Manuelinas i Recco (inte långt från Portofino) och såg en focaccia på ett vagnhjul, fyllt med smält ost vars lilla bitterhet interagerade underbart med brödets salthet. De betjänade det som en antipasto , och efter den första biten var jag mycket frestad att berätta för servitören att glömma de andra delikatesserna jag beställde och bara ta med mig mer.

Det grundläggande focaccia receptet nedan fungerar bra som ett dagligt brödalternativ, medan de mer utarbetade focacciasna fungerar som fest- eller mellanmålsmedel. På samma sätt kommer focaccia al formaggio, som också ger en bra antipasto, eller som huvudrätt för en lätt lunch (serveras med en kastad grön sallad, kryddat med olivolja, ättika och salt).

Ligurian-stil Focaccia Recept:

Focaccia Ligure
Det grundläggande receptet från liguriska stilen.
Focaccia con la Salvia
En nära kusin av ovanstående, smakligt smakad med salvia.
Focaccia col Formaggio
Ostfyllda focaccia är en fantastisk behandling.
Focaccia con le Cipolle
Focaccia toppad med lök, den liguriska sjömans traditionella sendoff.

Några icke-liguriska Focaccia recept

Frossig-degen Foccaccia
Snabb och smaklig - utmärkt som en antipasto, och lätt för barn att göra också.
Focaccia och Toppings:
Lätt, välsmakande topping-idéer.
Focaccette Pugliesi :
Läckra lilla Puglia-stil focaccias fyllda med ricotta (och vad som helst annat passar din fantasi).
På grillen
Bröd (inklusive focaccia) kan bakas på grillen, och här är några råd för den metoden.

Buon appetito!

[Redigerad av Danette St. Onge den 31/1/2016]