Vad är jordnötsolja?

Egenskaper, sorter, användningar och lagring

Jordnötsolja är en mild smakad olja som är utmärkt för stekning och används ofta i asiatiska rätter. Jordnötsolja erbjuds i flera sorter och kan köpas på de flesta större dagligvaruaffärer.

Användning av jordnötsolja

Jordnötsolja används för stekning , sautéing , och helt enkelt för att lägga till smak. Även om de flesta sorter av jordnötsolja har en mycket lätt, neutral smak, kan de ibland ha en något nutty smak. Rostade jordnötsoljor är starkt aromatiserade och tillsätts vanligtvis efter tillagning för tillsatt smak.

Jordnötsolja passar perfekt för stekning på grund av dess höga rökpunkt. Jordnötsolja röker vid ca 435 grader Fahrenheit, vilket innebär att den kan hålla sig till de höga temperaturer som krävs för stekning av de flesta livsmedel. Jordnötsolja är också unik, eftersom det inte absorberar smaker från de matar som stekas i det, vilket innebär att flera typer av livsmedel kan stekas i samma oljebaserad olja utan att smitta överkorsas. Av denna anledning har jordnötsolja blivit en favorit i storskaliga livsmedelsoperationer där flera mattyper ofta kokas i en friterare innan oljan ersätts.

Jordnötsolja

Det finns flera sorter av jordnötsolja på marknaden idag. Från raffinerad, 100 procent jordnötsolja till jordnötsoljeblandningar har var och en unika smaker och matlagningsegenskaper.

Raffinerad jordnötsolja -Detta är den vanligaste formen av jordnötsolja som används för matlagning. Denna olja har raffinerats för att ta bort smaker och färger, vilket gör den till en helt neutral matolja.

Förädlingsprocessen tar också bort allergener, vilket gör den säker för personer med jordnötsallergi.

Virgin eller kallpressad jordnötsolja - Denna jordnötsolja har inte förfinats och behåller mycket av dess naturliga smaker och aromer. Även jungfruolja har en lätt smak och kan användas utan att överdriva smakerna av andra ingredienser.

Rostad jordnötsolja -Pananötter kan stekas innan de släpper ut oljan, vilket ger en djup nötaktig smak och mörkgyllenbrun färg. Denna olja används i allmänhet för smakämnen, snarare än att laga mat. Det kan drizzled över mat efter tillagning eller läggas till dressingar, såser och marinader.

Jordnötsolja -Pananutolja blandas ibland med lägre oljor, till exempel sojabönolja, för att göra dem billigare. Det blandas vanligen med en olja som har en lika hög rökningspunkt, för att bevara den utmärkt stekningskvaliteten.

Jordnötsallergier

Orefinerad jordnötsolja eller rostad jordnötsolja kan utgöra en allergiframkallande fara. Jordnötsoljor som är märkta som "raffinerad", som innehåller de sorter som oftast används i livsmedelsverksamheten, har tagit bort alla deras allergifria föreningar. Enligt FDA Allergen Labeling och Consumer Protection Act från 2004 kan dessa raffinerade oljor uteslutas från att märkas som ett "stort livsmedelallergen".

Lagring av jordnötsolja

En oöppnad behållare med jordnötsolja kommer att förbli färsk i ungefär en till två år. Var noga med att lagra den på en sval, mörk plats för att förlänga dess livslängd.

Jordnötsolja som har använts för stekning kan lagras och användas igen. Användad jordnötsolja bör förvaras i en lufttät behållare på en sval, mörk plats, helst kyld.

Överhettning jordnötsolja (förbi dess rökpunkt ) kommer avsevärt att minska dess livslängd. Se till att alla matpartiklar har filtrerats bort före förvaring, vilket också bidrar till att behålla sin friskhet. När en gång öppnats eller använts bör jordnötsolja användas inom sex månader.