Vad är Hoisinsås? Definition och ingredienser

Definition: Hoisinsås, ibland kallad kinesisk grillsås, är en doftande, kraftig sås som ofta används i asiatiska grönsaker och marinader och grillade rätter i asiatisk stil som denna grillade tofu med hoisinsås . Gjord av en kombination av fermenterad soja, vitlök, ättika, och vanligtvis chili och sötningsmedel, hoisin är mörk i färg och tjock i konsistens. Den har en mycket stark salta och lite söt smak, som, om du inte är van vid autentiska asiatiska smaker, kan du finna lite anstötliga.

Hoisinsås är en viktig ingrediens i många traditionella kinesiska livsmedel och några vietnamesiska matrecept.

Se även: Vegetarisk kinesisk matrecept att prova hemma

Vad smakar hoisinsås så?

Hoisinsås smakar lite som en amerikansk stil barbeussås, men mycket saltare, rikare och mindre söt. Smaken är unik.

Eftersom den unika smaken kan vara överväldigande, särskilt om du är ny på asiatisk mat, rekommenderas att du bara använder lite åt gången för att experimentera med smaken. Eller späd smaken genom att tillsätta vatten eller olja till hoisinsås innan du använder det i recept.

Hoisinsås är ett bra sätt att lägga till en autentisk asiatisk smak och förtjockningsfärg till en stek eller nudlarrätt, och den kan också användas som en doppsås för äggrullar, vårrullar eller andra vegetariska aptitretare.

Många livsmedelsbutiker lager hoisin sås. Leta efter det i den etniska livsmedelsdelen av de flesta livsmedelsbutikerna nära nudlar, sojasås och thailändska currypasta.

Har du lite extra kinesisk hoisinsås? Här är några sätt att använda det:

Hoisinsås Recept

Kallas också: Kinesisk Grillsås

Letar du efter enklare, hälsosamma och närande vegetariska recept? Du kan bläddra igenom vår samling vegetariska recept här , eller vegansk recept här .