Krabba sorter och typer

Allt om att köpa, laga mat och spricka dessa smaker från havet

Det är en av de mest vanliga delikatesserna i havet - men visste du att det finns över 4 400 sorter av krabba? Här lär du dig allt om den generella identifieringsinformationen för de mest kända ätbara typerna av krabba.

Blå krabba

Dess latinska namn, Calinectes sapidus , betyder "vacker simmare" och det är verkligen en vacker blågrön färg. De mest produktiva arterna på Östkusten i USA, de varierar i storlek från 3 1/2 tum upp till 5 1/2 tum eller mer på marknaden.

Även om deras blå färg är deras vanligaste kännetecken, gör dessa krabbor den traditionella rödaktiga färgen när de är lagade.

Dungeness Crab

Latinska namnet Cancer magister , denna krabba finns i kustvatten från Alaska till Baja, Mexiko. Denna stora krabba väger vanligtvis från 1 3/4 till 4 pund och är brun till lila i färg. Det är uppkallat till den före detta småstad Dungeness på den olympiska halvön i Washington, som först började kommersiellt skörda delikatessen. Lag kräver att krabban ska vara minst 6 1/4 tum lång att skördas, och endast män kan tas . Prime säsong är under vintermånaderna. Det rosa köttet är saftigt och sött.

Hästskokrabba

Latinska namnet Limulus polyphemus , denna krabba är uppkallad efter likhet i form till en hästsko. Det anses vara en levande fossil, som spårar sina rötter tillbaka omkring 500 miljoner år. Det finns längs Atlantkusten från Nova Scotia till Yucatan och längs Asiens kust från Japan och Filippinerna till Indien.

Även om de verkligen är ätliga, är förhållandet mellan kött och skal liten.

Kungskrabba

Latinska namnet Paralithodes camtschaticus , denna jättekrabba kallas också ofta "Alaskan King Crab", "Japanese Crab" och "Russian Crab" på grund av dess storlek, som kan nå upp till 25 pund och mäta upp till 10 meter. Det kan vara stort, men endast ungefär en fjärdedel är ätbart, främst benen och klorna.

Endast män skördas. Det delikat smaksatta köttet är snövit med en ljus röd ytterkant.

Peekytoe krabba

Dessa är Maine rock eller sandkrabbor, som var ganska mycket en bortkastad biprodukt av hummerfiske innan en strålande marknadsföringsändring bytte namn till "peekytoes" runt 1997. De är klassificerade som cancer irroratus , även känd som bay krabba och rockkrabba. Det finns mycket mer att lära sig om denna intressanta och populära krabbsort.

Rock Crab eller Snow Crab

Latinska namnet Cancer quanbumi , det finns längs östkusten i USA, som bor bland stenar och i djupt vatten. Spindelbenen gör att den liknar en spindel och är också känd som "spindelkrabba". "Snökrabba" ( Chionoecetes opilio ) "Tanner" och "Queen Crab" är också kända som spindelkrabbor.

Stone Crab

Latinska namnet Menippe mercenaria , det kallas också "moro" eller "morro" krabba. Den har stora, mycket svåra klor som är värda för deras kött. Det mesta av skörden kommer från Florida, USA, där det är en värdefull delikatess skördad från 15 oktober till 15 maj. Endast klorna äts , så fiskarna vrider av en klo från krabbor och slänger dem tillbaka för att växa en ny. Krabbor kommer att regenerera sina klor inom 18 månader. De är kvar med en klo för att försvara sig.

Lagen kräver att dessa klor kokas i 7 minuter och sedan läggs på is eller frusen. Frysprocessen verkar avlägsna en obehaglig jodsmak som ofta ses i köttet. För att bestämma vilka klor som har mest kött, floats de i en tank med vatten, med mindre köttiga klor upp och säljs som "ljus". För att tjäna, knäna knäckas med en hammare och serveras kallt med doppssås . Minsta storlek för klor är 2 till 2,75 uns. Köttet har en fast konsistens och en söt, saftig smak.

Läckra Krabba Recept och Fakta