Servera aromatisk thailändsk gul ris som en unik och välsmakande sidovrätt

Detta gula risrecept är enkelt att göra och super gott! Det visar sig vackert gyllene och väldoftande. Medan gult ris ofta tillverkas med saffran kan det lätt göras med gurkmeja istället, ett krydda som har otroliga hälsofördelar (i Thailand är gurkmeja känt som "fattig mans saffran"). Gult ris finns över ett antal kulturer, inklusive Thailand och Indien, och är en underbar följeslagare för karry av alla slag samt fisk, fisk och kycklingrätter. Det här gör också en bra sidovägg för alla måltider, en perfekt tillägg till potluck!

Vit thailändsk jasminris eller indisk basmati fungerar bra i denna maträtt, eller du kan använda något långkornigt vitt ris. Det här receptet innehåller tomat, men om du vill släppa ut det, öka bara beståndet till hela 4 koppar, eftersom tomaten ger vätska till risblandningen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt en djup kruka över medelhög värme. Tillsätt oljan och virvla runt, lägg sedan till lök, vitlök och chili. Rörstuga för att släppa doften, ca 1 minut, tillsätt sedan den röda paprika och tomat. Rörsteg 1 minut.
  2. Tillsätt riset och rör om till kappa och häll sedan i lagret. Vrid värmen till hög. Tillsätt limejuice , fisksås, gurkmeja och saffran (om du använder). Blanda väl.
  3. När beståndet börjar bubbla, tätt täck med ett lock och minska värmen till låg. Låt riskoka 15 till 20 minuter, eller tills hela eller större delen av vätskan har absorberats. Ta av locket och vik i ärterna, vilket ger riset en försiktig rörelse som du gör.
  1. Byt lock och låt riset sitta över samma heta brännare (med värmen av) i minst 10 minuter, eller tills du är redo att äta. Den återstående värmen i potten hjälper till att kvarvarande vätska absorberas och avslutar matlagningen av riset. Det kommer också bra att laga de frysta ärterna. Riset kommer att hålla sig varmt på det här sättet i 1 timme eller mer (bra för att göra tid).
  2. Ta av locket och fluffriset med gaffel eller ätpinnar. Smak-test, tillsättande en sprinkling av salt om det behövs. Topp med lite färsk basilika.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 419
Totalt fett 7 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 1,025 mg
kolhydrater 78 g
Kostfiber 4 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)