Allt om fisksås (Nam Pla)

Fish Sauce, eller "Nam Pla" på Thai, är en av de grundläggande ingredienserna i thailändsk matlagning. Den har en rik genomskinlig rödbrun brunfärg och används generellt i nästan alla thailändska rätter. Den används ofta som en marinaden för fisk och kött, samt en kryddor (vanligtvis blandad med nyskalad chili och limejuice) - du kan ha stött på denna "sås" på bord i thailändska restauranger. Faktum är att thais skulle lägga en liten fisksås till sin måltid på samma sätt som vi skulle använda salt och peppar.

Vad är fisksås gjord av?

Goda fisksåser är gjorda av en blandning av fisk och salt som har fått lov att jäsas i 1 år till 18 månader. Ansjovis används vanligtvis, även om vissa fisksåser är gjorda av andra typer av fisk eller bläckfisk. De grundläggande ingredienserna i en god fisksås är fisk, vatten och salt. Socker kan också tillsättas men är inte nödvändigt.

Var kan jag köpa fisksås?

Idag säljer de flesta stormarknaderna fisksås (leta efter det i sin asiatiska sektion). Personligen har jag funnit den bästa typen säljs vanligtvis i asiatiska livsmedelsbutiker. Du hittar ett bra urval av fisksåser på nästan alla kinesiska / vietnamesiska / thailändska mataffärer. Leta efter långa flaskor med "Fish Sauce" och ingredienserna som visas på etiketten (fisk extrakt, salt och vatten - andra ingredienser är inte nödvändiga). Det bör göras i Thailand eller Vietnam. Du kan också beställa det på nätet. Bläckfisk Brand Fish Sauce är en bra.

Vad kan vegetarianer använda som ersättning för fisksås?

Vegetarisk fisksås existerar. Hittills har jag hittat den i en thailändsk mataffär, men nästan alla vietnamesiska mataffärer bär det. Bättre substitut (enligt min mening) är Golden Mountain sås eller helt enkelt sojasås. När jag lagar Thai för min vegetariska syster använder jag en kombination av dessa två såser, och maten blir alltid underbart.

För Golden Mountain Sauce behöver du handla på en bra asiatisk mataffär.

Fish Sauce & Sodium: Vad du ska göra om du är orolig över saltintag

För dem som är oroade över deras natriumintag kan det vara lite av ett dilemma att använda fisksås. Oroa dig inte. Medan natriumhalten i fisksås verkar skandalöst när man tittar på serveringsstorleken på etiketten, kom ihåg att det här beloppet kommer att fördelas över hela maträtten du lagar mat (till exempel en thailändsk curry), så du kommer inte att konsumera alla av det - åtminstone inte i en portion eller sittande. Lägg endast en del av den såsade fisksåsen i receptet och fyll sedan på resten med havssalt. Havssalt har bara en del av natrium som finns i vanligt bordsalt och är mycket bättre för dig på andra sätt också.

Hur håller jag maträtt med fisksås från luktande "Fishy"?

Här är hemligheten: limejuice. I de flesta thailändska recepten hittar du fisksås ihop med limejuice och andra ingredienser. Jag berättar alltid för folk som bara lukter fiskig att använda, som kocken, för att du var den enda som lade till fisksås (och var tvungen att lukta det). Personligen har jag inget emot lukten alls, men kanske är jag nu så van vid sydostasiatisk matlagning att det har blivit en normal del av min sensoriska värld.

I alla fall, om du hittar antingen maträtten du lagar mat eller din händer luktar "fiskig", försök klämma på lite frisk limejuice och se om det hjälper. Skål!