Thai-Style Mangosteen Clafouti

Mangosteen är en vacker thailändsk frukt som nu finns i USA och Kanada. Eftersom det innehåller så många antioxidanter, erbjuder mangostan också många hälsofördelar.

Om du inte hittar det, gör lychees en perfekt substitution och finns tillgängliga konserverade och färska.

Clafouti är en gammaldags dessert ursprungligen från Frankrike, en molnliknande typ av vaniljong gjord med färsk frukt.

Obs! Detta recept kommer till oss med tillstånd av David Tinker från Vancouver, BC, Kanada. Tack David, för detta fantastiska recept - jag älskar det!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 350 grader F. Använd lite olja eller smör, smörj en 1 1/2 kvarts gryta eller 4-6 individuella ramekiner (6 små eller 4 större ramekiner).
  2. Med en vass kniv, klipp av stammen längst upp på mangostenen. Om din frukt är mycket mogen, kan du enkelt avlägsna den tjocka lila huden med tummen. Om huden är fast, gör en annan klippning med kniven ner på ena sidan av frukten och öppna den sedan upp.
  1. Inuti den tjocka huden hittar du små, vita segment av frukt. Ta bort dessa segment (men lämna några stenar inuti).
  2. Kasta frukt med 1 tsk. majsstärkelse och 1 msk. socker till kappa. Ordna dessa segment i botten av gryta maträtten, eller dela dem jämnt mellan ramekinerna. Avsätta.
  3. I en stor skål, vispa ägg med salt och socker att blanda. Därefter visp i mjölet, rör om tills det är slät.
  4. Tillsätt kokosmjölk, citronskal, plus vanilj och kokosnöt. Visp att blanda.
  5. Häll denna blandning i grytskålen (över mangostansegmenten). Om du använder ramekiner laddar du blandningen i ramekinerna och delar ut det jämnt mellan disken. Observera att frukten kan flyta i äggblandningen, och detta är önskvärt.
  6. Placera grytskålen i ugnen. Om du använder ramekiner ska du placera de fyllda ramekinerna i en matlagning av lasagna-typ. Häll lite vatten i disken - tillräckligt för att nå 1/4 till 1/3 vägen uppåt på sidan av ramekinerna.
  7. Baka 55 minuter till 1 timme, eller tills efterrätten är inställd i mitten och lätt brunad på toppen.
  8. Servera varma med ett litet glasyr socker över, eller med ditt val av glass eller vispgrädde. Om du lämnade några stenar i mangostansegmenten, var noga med att varna dina gäster för detta (och gratulera dig till att introducera andra till denna fantastiska thailändska frukt!).

För mer information om Mangosteen, inklusive hur man köper och skär en mangosteenfrukt, se: Hur man förbereder friskt mangostan.