Serbisk Hamburger (Pljeskavica) Recept

En pljeskavica (pless-kah-VEE-tsah) är en serbisk hamburger populär i en eller annan form på Balkan, särskilt Bosnien och Hercegovina och Kroatien.

Namnet på dessa köttpatties ( pljeskavice är plural) kommer från pljesak , ett ord som betyder "att klappa händerna", den rörelse som användes för att bilda dessa tunna stora hamburgare.

De kan tillverkas med alla kombinationer av fläsk, lamm och nötkött och kan grillas, broiled, bakas eller stekas, även om grillning är traditionell. Köttblandningen är vanligen identisk med den som används för cevapcici , små korv som bildas för hand istället för att fyllas i ett hölje.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en stor skål, blanda ihop nötkött, slipat fläsk, marklamm, vitlök, lök, salt och söt eller varm paprikan tills den grundligt kombineras. Övermix inte eftersom det här kommer att förhöja köttet.
  2. Kyl köttblandningen i flera timmar för smakerna att smälta och för blandningen fasta.
  3. Värm en grill, inomhusgrill, pannkaka eller stekpanna. Använda lite fuktiga händer, dela köttblandningen i 6 portioner. Formas i tunna patties, 9 inches by 1/2 inch eller ungefär storleken på en liten matplatta.
  1. Koka pljeskavice ca 7 minuter per sida.
  2. Servera med gröna lök eller hackad rålök, tomater, ajvar, lepinje eller pogachabröd och serbisk potatisallad eller cole slaw på sidan. Vissa serber lägger patty på en stor bulle som en amerikansk hamburger .

Andra typer av östeuropeiska hamburgare

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 2244
Totalt fett 127 g
Mättat fett 50 g
Omättat fett 53 g
Kolesterol 813 mg
Natrium 4 200 mg
kolhydrater 13 g
Kostfiber 4 g
Protein 248 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)